Na Ukrajine zahynuli štyria zahraniční vojaci. Pochádzali z Nemecka, Holandska, Austrálie a Francúzska

TA3 TASR
4.6.2022 17:36

Ukrajina v sobotu informovala o úmrtí štyroch zahraničných dobrovoľníkov, ktorí po boku ukrajinskej armády bojovali proti ruským jednotkám. Muži pochádzali z Nemecka, Holandska, Austrálie a Francúzska. Informovala agentúra AFP.

Ukrajinskí vojaci strieľajú do vzduchu počas pohrebu svojich dvoch kolegov
TASR/AP

Medzinárodná légia na územnú obranu Ukrajiny, ktorá je samostatnou divíziou ukrajinskej armády, neuviedla bližšie podrobnosti o okolnostiach smrti štyroch zahraničných vojakov.

"Hoci sme našich bratov stratili v boji, ich odvaha, pamiatka a odkaz nás budú navždy inšpirovať," uviedla légia vo vyhlásení. Zverejnila aj fotografiu mužov odetých v maskáčovom oblečení so zbraňami v rukách.

Podľa agentúry AFP zomreli dobrovoľníci z Francúzska a Holandska pri ostreľovaní v Charkovskej oblasti. Hovorca austrálskeho ministerstva zahraničných vecí tiež potvrdil úmrtie austrálskeho občana. Podľa austrálskych médií išlo o 47-ročného muža, ktorý "zvážal zranených z frontovej línie".

O vzniku Medzinárodnej légie na územnú obranu Ukrajiny na začiatku ruskej invázie informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev krátko nato oznámil, že organizácia prijala viac ako 20-tisíc žiadostí o členstvo. Légia na svojej oficiálnej webstránke uvádza, že sa do nej pridali dobrovoľníci z Dánska, Izraela, Poľska, Litvy, Chorvátska, Británie, Holandska a Kanady. Podľa agentúry AFP však na Ukrajinu prišiel bojovať aj značný počet vojakov z Gruzínska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok