Matovič: Rómsku reformu odštartujeme bez nových peňazí

SITA
24.12.2012 11:53

OĽaNO a ich vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák odštartujú v roku 2013 rómsku reformu.

Matovič: Rómsku reformu odštartujeme bez nových peňazí
SITA

"Spustia sa tie veci, ktoré sa časovo budú dať spustiť, a tie, ktoré sa nebudú dať odštartovať a budú napríklad naviazané na budúci školský rok, respektíve ich nestihneme do začiatku nového školského roka, tak pôjdu o rok neskôr. Určite sa budúci rok reforma rozbehne a začne sa realizovať, hoci bude ťažké rozpočtové obdobie. Nepočítame však s novými peniazmi, skôr je to o inom prerozdelení systému. Nie je to nevyhnutne o tom, že tam musíme naliať nové peniaze," uviedol pre agentúru SITA líder OĽaNO Igor Matovič.

Spustenie zmien podľa jeho slov zatiaľ nemešká. Matovič si uvedomuje, že minister vnútra Robert Kaliňák bol koncom roka pracovne zaneprázdnený pre pád mosta pri Kurimanoch a prijímanie štátneho rozpočtu a priznáva, že asi nebola vhodná doba na prezentovanie rómskej reformy. "Boli odprezentované dve časti zo šiestich. Chceli sme prezentovať postupne po jednej aj ostatné oblasti, nakoniec sme sa dohodli, že všetky ďalšie predstavíme v jednom balíku začiatkom roka. Chceme mať dohodnuté všetko aj s ministerstvami, aby sa to potom o to skôr mohlo realizovať. Nezaseklo sa to na ničom, skôr chceme predstavovať reálne kroky a nie vízie," poznamenal predseda obyčajných ľudí.

Matovič zároveň upozorňuje, že samotný post splnomocnenca pre rómske komunity a rozpočet, ktorý má k dispozícii, nevyrieši nič, keďže to nie je človek, ktorý by mal reálnu moc a mohol ovplyvňovať prijatie zákonov. "Tým som nepriamo povedal, že omnoho dôležitejšie je presadiť samotné návrhy zákonov v parlamente. A to už bude úloha hlavne vládnej strany Smer a podpredsedu vlády Kaliňáka, ktorý by si túto časť zodpovednosti mal zobrať pod seba. Spolieham sa v tejto veci na neho, že urobí všetko pre to, aby sa reforma spustila," uzavrel Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok