EMA rokuje o vakcínach proti opičím kiahňam. Dostupná bude zrejme len pre časť ľudí

TA3 TASR
3.6.2022 07:16

Európska lieková agentúra rokuje s biotechnologickou spoločnosťou Bavarian Nordic, ktorá vyrába vakcíny proti pravým kiahňam, aby použitie svojej očkovacej látky Imvanex rozšírila aj na opičie kiahne.

Nemecko: Osoby nakazené opičími kiahňami by sa mali izolovať aspoň 21 dní
TASR/AP

Vo štvrtok to uviedol predstaviteľ EMA pre vakcinačné stratégie Marco Cavaleri. Cavaleri povedal, že EMA chce z preventívnych dôvodov zabezpečiť, aby vakcíny proti opičím kiahňam boli v prípade potreby dostupné. "Napriek tomu, že takáto epidémia je v Európe neobvyklá, v súčasnosti nejde o núdzovú situáciu v oblasti verejného zdravia," uviedol Cavaleri.

Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že od začiatku mája bolo potvrdených 550 prípadov opičích kiahní v 30 krajinách, a to mimo západoafrických krajín, kde je toto ochorenie endemické. Cavaleri uviedol, že EMA firmu Bavarian Nordic vyzvala, aby sa pripravila na predloženie údajov potrebných na rozšírenie vakcíny Imvanex i na opičie kiahne.

Dodal, že testy na zvieratách ukázali, že táto očkovacia látka je proti opičím kiahňam "účinná". EMA dúfa, že Bavarian Nordic podá žiadosť na rozšírenie svojej vakcíny čo najskôr, povedal Cavaleri. Táto očkovacia látka by pravdepodobne bola podávaná ľuďom, ktorí boli v úzkom kontakte s osobami nakazenými vírusom opičích kiahní, aby sa tak zabránilo jeho šíreniu.

Európska lieková agentúra je pripravená aj na diskusiu o tom, ako zvýšiť výrobné kapacity, keďže vakcín proti kiahňam je v súčasnosti nedostatok, dodal Cavaleri. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok