Biden chce silnejšiu kontrolu zbraní. Koľko ďalších masakrov sme ochotní akceptovať, spýtal sa

TA3 TASR
3.6.2022 06:53

Prezident USA Joe Biden vo štvrtok požiadal amerických zákonodarcov, aby prijali opatrenia proti násiliu páchanému strelnými zbraňami, ktoré sužuje Spojené štáty, a vyzval na zákaz útočných zbraní, aké boli použité pri nedávnych masakroch v Texase a štáte New York.

Biden predniesol 17-minútový televízny prejav - svoju ďalšiu výzvu na sprísnenie zákonov o strelných zbraniach - s 56 zapálenými sviečkami rozmiestnenými pozdĺž dlhej chodby za ním, ktoré predstavovali štáty a územia USA trpiace násilím páchaným strelnými zbraňami. "Koľko ďalších masakrov sme ochotní akceptovať?" spýtal sa prezident v prejave, ktorý predniesol s hnevom v hlase, ale miestami nemal ďaleko k šepkaniu, ako konštatovala agentúra AFP.

"Nemôžeme opäť sklamať americký ľud," apeloval Biden, pričom kritizoval postoj väčšiny republikánskych senátorov, ktorí odmietli podporiť prísnejšie zákony, a odsúdil ho ako "bezohľadný". Biden vyzval na celoštátny zákaz predaja poloautomatických útočných pušiek, ako to bolo v rokoch 1994 až 2004. Podľa agentúry AFP si však Biden uvedomuje, že prijatie takéhoto opatrenia v Kongrese, kde má jeho strana len veľmi tesnú väčšinu, by bolo ťažké, preto apeloval: "Musíme aspoň zvýšiť minimálny vek na získanie takýchto zbraní z 18 na 21 rokov."

Zasadzuje sa aj za zákaz veľkokapacitných zásobníkov, prísnejšie trestnoprávne a psychologické kontroly potenciálnych kupcov a hlasovanie o zákone, ktorý by zakotvil povinnosť bezpečného skladovania strelných zbraní. Navrhol tiež, aby zodpovednosť za trestné činy spáchané ich výrobkami niesli aj výrobcovia zbraní.

"Za posledné dve desaťročia zomrelo v dôsledku použitia strelných zbraní viac detí v školskom veku ako policajtov v službe a vojakov v aktívnej službe dohromady. Zamyslite sa nad tým," žiadal Biden. Bidenov prejav ocenil senátor Chris Murphy zo štátu Connecticut, kde sa v roku 2012 odohral masaker v základnej škole v meste Newtown, pri ktorom prišlo o život 26 ľudí vrátane 20 detí.      

Murphy teraz vedie diskusnú skupinu medzi republikánmi a demokratmi. Jej úlohou je nájsť opatrenia, ktoré by získali súhlas desiatich republikánskych senátorov, čo je vzhľadom na kvalifikovanú väčšinu v Senáte nevyhnutné.

AFP pripomenula, že v krajine, kde viac ako 30 percent dospelých vlastní aspoň jednu zbraň, sú konzervatívci rozhodne proti akýmkoľvek opatreniam, ktoré by porušovali práva "občanov dodržiavajúcich zákony". Mitch McConnell, líder republikánov v americkom Senáte, informoval, že senátori sa teraz snažia "zamerať na problém", ktorým sú podľa neho "duševné choroby a bezpečnosť v školách", a nie dostupnosť strelných zbraní.

AFP dodala, že demokrati v Snemovni reprezentantov sa napriek tomu chystajú prijať širší, ale do značnej miery symbolický zákon Protecting Our Kids Act, ktorý požaduje zvýšenie veku na nákup poloautomatických pušiek z 18 na 21 rokov a zákaz veľkokapacitných zásobníkov.

Biden predniesol svoj televízny prejav desať dní po masakre 19 detí a dvoch učiteliek v škole v Uvalde v štáte Texas a krátko po ďalších podobných prípadoch streľby - v supermarkete v Buffale a v nemocnici v Tulse.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok