Hmotná zodpovednosť len ako populistická téma? Nový zákon podľa niektorých politikov netreba

TA3
2.6.2022 21:06

Budú politici a verejní činitelia hmotne zodpovední za svoje rozhodnutia? Hnutie OĽANO prišlo s poslaneckým návrhom, niektorí politici však reagujú s tým, že nový zákon netreba. Ide len o populistickú tému? Podarí sa koalícii dohodnúť? V Téme dňa diskutovali Milan Vetrák (OĽANO), Alojz Baránik (SaS) a Boris Susko (Smer-SD).

tema_29.jpg
TA3

Návrh ako politická agenda

Baránik za stranu SaS uviedol, že zákon o hmotnej zodpovednosti politikov v takejto forme nepodporia. "V právnom poriadku už máme dostatok noriem, ktoré to umožňujú. Treba s nimi pracovať. Je škoda zavádzať niečo len preto, že je to politická agenda," povedal s tým, že hmotnú zodpovednosť už v nejakej forme ukotvenú máme.

Podľa Vetráka vníma verejnosť tento problém citlivo, zdôraznil, že o téme dlhodobo rokujú aj s Generálnou prokuratúrou SR. Návrh, ktorý predložili poslanci z OĽANO, by nevnímal až tak dramaticky, dá sa na tom vraj ešte pracovať. "Ja, Pročko a Kyselica sme pracovali na rôznych verziách, Pročko predložil tú najjednoduchšiu. Chceme, aby verejní funkcionári mali väčšiu zodpovednosť," spresnil s tým, že zostáva optimistom a verí, že o návrhu sa ešte bude diskutovať. "Bude to ale asi trvať dlhšie, ako sme predpokladali," dodal.

Málo využívame riešenia, ktoré už máme

Boris Susko na aktuálny návrh reagoval s tým, že ide o populisticky zaujímavú tému, nikto ale podľa neho nevie, čo za tým je. "S nami o tom nikto nediskutoval. V takejto forme, ako je to predložené, to nemôžeme podporiť. Je to otázka dôslednej aplikácie práva, vymýšľame stále nové riešenia a málo využívame tie, ktoré už máme," uviedol.

Baránik je podobného názoru, podľa neho nový zákon nepotrebujeme, treba naopak využívať predpisy, ktoré už máme. "Už dnes máme nedbalostné činy verejných činiteľov, nie je to oblasť, ktorú by sme nevedeli využiť. Ak je potrebné tieto ustanovenia vylepšiť, urobme to, ale ísť do nového a týmto spôsobom, to nie je správne," uviedol v reakcii na návrh OĽANO. Ako chybu vníma najmä to, že v predkladaní návrhu obišli ministerstvo spravodlivosti. Celá SaS by prijala iný proces.

Vetrák označil návrhy Suska aj Baránika za legitímne, verí, že nezrovnalosti sa vyriešia počas diskusií a rokovaní. Niektoré veci sa však podľa neho nedajú riešiť len prostredníctvom trestného práva. "Chceme zaviazať funkcionárov, aby zodpovednejšie nakladali s verejnými financiami a mali za to zodpovednosť. V koaličnej zmluve sme sa zaviazali, že hmotná zodpovednosť bude prijatá. Treba sa ale rozprávať o návrhoch a podmienkach," vysvetlil.

Hrozí pre nezhody na návrhu ďalšia koaličná kríza? Baránik napokon reagoval s tým, že SaS v nejakej forme zákon o hmotnej zodpovednosti pravdepodobne podporí, treba však podľa neho nájsť tú správnu formu s podporou ministerstva spravodlivosti.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok