Tak takto?!: Nová vládna atómovka sa volá krúžkovné pre deti

TA3
2.6.2022 10:50

Bez diskusie s tými, ktorých sa to týka, bez vlastnej zodpovednosti a bez domyslenia dôsledkov. Takéto prívlastky dostáva vládny návrh krúžkovného pre deti od poskytovateľov týchto aktivít aj od rodičov detí. Systém podpory formou krúžkovného má podľa nich toľko bariér, že peniaze sa nevyčerpajú a neuvidia ich ani deti, ani poskytovatelia krúžkov.

deti maľovanie krúžok farby 1140 px (SITA/Martin Medňanský)
SITA/Martin Medňanský

Rodičia si budú musieť každú aktivitu vopred objednať, poskytovateľ ju bude musieť potvrdiť, dieťa sa na ňu prihlási QR kódom a po absolvovaní aktivity ju rodič musí ohodnotiť. Ak to neurobí, poskytovateľ peniaze nedostane. Ak poskytovateľ urobí chybu v evidencii, dostane pokutu od 500 do 1500 eur. Po troch pochybeniach ho zo zoznamu poskytovateľov vyradia.

Systém krúžkovného bude riadiť a kontrolovať štátna inštitúcia. Tá dostane desať miliónov eur na prípravu systému a zamestná 500 zamestnancov. Ich mzdy nás budú stáť deväť miliónov eur ročne. Do konca roku 2025 tak administratíva okolo krúžkovného bude stáť vyše 47 miliónov eur. Za tieto peniaze by sa dalo postaviť zhruba sto školských telocviční.

Prečo štát nepodporí doteraz dobre fungujúce voľnočasové aktivity a ide vytvárať zložitý a drahý systém, ktorý je nepriateľský voči užívateľom aj poskytovateľom? V dnešnej relácii Tak takto?! o téme bude Anka Žitná hovoriť s Andreou Hajdúchovou zo združenia Dajme deťom hlas.

Témy: peniaze
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok