Diaľničiari dostali desaťtisícovú pokutu. Pri zákazke na prepojenie D1/D4 postupovali v rozpore so zákonom

TA3 TASR
2.6.2022 10:36

Úrad pre verejné obstarávanie uložil Národnej diaľničnej spoločnosti pokutu vo výške 30-tisíc eur v rámci zákazky na prepojenie diaľnic D1 a D4. Diaľničiari postupovali v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, napríklad porušili princíp nediskriminácie hospodárskych subjektov. Vyplýva to z rozhodnutia o uložení pokuty, ktoré zverejnil úrad na svojej webovej stránke. Diaľničná spoločnosť voči nemu nepodala rozklad, je teda právoplatné.

Obchvat
TASR/Michal Svítok

"Úrad pre verejné obstarávanie vytkol Národnej diaľničnej spoločnosti, že v rámci zadávania predmetnej zákazky porušila princíp nediskriminácie hospodárskych subjektov, princíp rovnakého zaobchádzania a princíp transparentnosti," priblížila riaditeľka tlačového odboru Úradu pre verejné obstarávanie Janka Zvončeková.

Úrad mal podľa jej slov preukázané, že spoločnosť nastavila súťažné podklady spôsobom, ktoré zúžili okruh možných uchádzačov, prípadne mohli odradiť potenciálnych uchádzačov. Podmienky účasti totiž vychádzali v prípade riaditeľa stavby zo zmluvných podmienok FIDIC, a to bez predloženia ekvivalentu. Diaľničiari tiež podľa úradu neumožnili uchádzačom predložiť referenciu na stavebné práce vykonávané aj na rýchlostnej ceste, ale iba na diaľnici a zároveň diaľničiarom stanovila podmienku účasti vzťahujúcu sa na tovary, pričom išlo o zákazku na stavebné práce.

Zároveň diaľničiari podľa úradu v pochybnostiach nevyužili inštitút vysvetlenia alebo doplnenia predložených dokladov u úspešného uchádzača Doprastav. Úrad konštatoval, že nemal z podkladov pre rozhodnutie preukázané splnenie podmienky účasti týkajúcej sa technickej alebo odbornej spôsobilosti u úspešného uchádzača. Zo skutkových okolností prípadu tak nebolo zrejmé, či s uchádzačom vyhodnoteným diaľničnou spoločnosťou ako úspešným mala uzavrieť zmluvu o dielo ako výsledok zadávania predmetnej zákazky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok