Rusko potrebuje autá. Obnovuje zaniknutú značku z čias sovietskej éry

TA3/hm ČTK
5.6.2022 06:00

Po tom, ako Renault oznámil odchod z ruského automobilového trhu kvôli vojne s Ukrajinou, starosta Moskvy uviedol, že fabrika tejto firmy bude využitá na obnovenie zaniknutej automobilovej značky Moskvič z čias sovietskej éry.

Rusko potrebuje autá. Obnovuje zaniknutú značku z čias sovietskej éry
Prodimedia

Značka Moskvič, ktorá je mimo územia bývalého Sovietskeho zväzu a jeho satelitných krajín málo známa, bola založená okolo roku 1930 a fungovala až do roku 1991, napísal spravodajský server CNN. Rovnako ako mnoho iných automobilových značiek z krajín komunistického bloku sa aj Moskvič potýkal s problémami s kvalitou. Lewis Siegelbaum vo svojej knihe "Autá pre súdruhov" uvádza, že model Moskvič 408 z 60. rokov s motorom s výkonom 50 koní mal toľko závad, že ho kritizovali dokonca aj sovietski úradníci. Siegelbaum ho opisuje jednoducho ako "príšerné auto".

Moskovskú fabriku Renault zatvoril

Napriek pretrvávajúcim problémom uzavrela sovietska vláda s francúzskou automobilkou Renault dohodu o modernizácii fabriky a zvýšení výroby na 200-tisíc vozidiel do roku 1975, uvádza sa v knihe. Výroba skončila s rozpadom Sovietskeho zväzu a nástupom západných automobiliek. Časť bývalej moskovskej fabriky bola znovu otvorená v roku 2005 ako spoločný podnik Renaultu a mesta Moskvy.

Renault tiež vlastnil kontrolný podiel v spoločnosti AvtoVAZ, materskej spoločnosti populárnej ruskej automobilovej značky Lada. Vo svojom vyhlásení z tohto týždňa Renault uviedol, že kontrolný podiel bol predaný ruskej vláde, zatiaľ čo kontrolný podiel v moskovskej továrni, kde sa vyrábali vozidlá Renault, bol predaný mestu Moskva. Renault si ponechal otvorenú možnosť neskoršieho návratu na ruský trh.

"Zahraničný vlastník sa rozhodol uzavrieť moskovskú fabriku Renault. Je to jeho právo, nemôžeme však dopustiť, aby sa niekoľko tisíc zamestnancov ocitlo bez práce," napísal moskovský starosta Sergej Sobjanin v príspevku na svojom blogu. "Preto som prijal rozhodnutie evidovať závod ako majetok mesta a obnoviť výrobu osobných áut pod historickou značkou Moskvič. V roku 2022 začíname novú stránku v histórii moskviča," dodal Sobjanin.

Automobily neoplývali kvalitou

Spoločnosť sa bude snažiť, aby v závode zostali pracovať všetci jeho súčasní zamestnanci, napísal starosta. Fabrika sa tiež bude snažiť získavať väčšinu dielov pre autá od ruských firiem. Fabrika bude spočiatku vyrábať konvenčné autá na benzínový pohon, ale v určitom momente prejde na výrobu elektromobilov, uviedol ďalej Sobjanin. Starosta nespresnil, aké modely vozidiel sa budú v dohľadnej budúcnosti v bývalej továrni Renaultu pod názvom Moskvič vyrábať.

Moskvič má svoje korene vo vozidlách, ktoré sú považované za jedny z prvých sovietskych automobilov z 20. a 30. rokov minulého storočia. Po druhej svetovej vojne začala spoločnosť vyrábať autá pod názvom Moskvič, čo znamená "Moskvan" čiže obyvateľov Moskvy. Podľa analytickej agentúry Autostat je dnes v Rusku stále zaregistrovaných približne 200-tisíc moskvičov.

Všeobecne platí, že automobily vyrábané v centrálne riadených ekonomikách Sovietskeho zväzu a jeho satelitných krajinách neoplývali kvalitou. Niektoré vozidlá vyrobené v krajinách komunistického bloku, ako napríklad východonemecké trabanty, si na Západe našli svojich priaznivcov. Karoséria trabantu bola vyrobená z materiálu zvaného duroplast, ktorý pripomínal plast, ale bol vyrobený zo zmesi drevnej hmoty, bavlnených vlákien a živice.

Aj napriek tomu sa ale niektorým firmám z niekdajšieho sovietskeho bloku podarila zmena k lepšiemu. Napríklad značka Škoda, ktorá sa vyrábala vo vtedajšom komunistami ovládanom Československu, bola po páde Sovietskeho zväzu prevzatá koncernom Volkswagen. Teraz sídli v Česku a stala sa jednou z najobľúbenejších a najziskovejších značiek koncernu VW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok