Matovič podľa Sulíka vydiera. Spochybnil jeho zotrvanie vo funkcii ministra financií

TA3 TASR
1.6.2022 12:30

Ak by minister financií Igor Matovič nevedel zostaviť štátny rozpočet, je to znak jeho neschopnosti a mal by sa zamyslieť nad zmenou roboty. Vyhlásil to líder SaS a vicepremiér Richard Sulík. Slová o tom, že môže byť problém zostaviť štátny rozpočet na ďalší rok, považuje SaS za vydieranie.

Strana už skôr vyhlásila, že neschopnosť zostaviť rozpočet nie je dôvodom na pád vlády, ale skôr na výmenu ministra financií. "Je to v prvom rade znak neschopnosti ministra financií a možno by sa mal zamyslieť, že keď takúto úlohu nezvláda, či by nemal zmeniť robotu," povedal Sulík po rokovaní vlády v súvislosti so zostavovaním rozpočtu. Matovič v diskusii Denníka N pripustil, že nebude vedieť zostaviť rozpočet, ak SaS nebude súhlasiť s úpravou daní. Hovoril aj o rozpade vládnej koalície na jeseň.

Sulík označil Matovičove slová za vydieračské nátlakové praktiky. "Považujeme za hrubé, primitívne vydieranie, keď najprv Igor Matovič pretlačí za výdatnej pomoci fašistov miliardové výdavky a vzápätí informuje verejnosť, že nevie zostaviť rozpočet. Takto sa to predsa nerobí, my s tým nesúhlasíme. Ak Igor Matovič dnes vie, že to nebude vedieť zostaviť, mal by sa modliť, aby prezidentka balíček vrátila, to je hneď miliarda eur, ktorá bude chýbať," doplnil.

Zopakoval, že vyššie dane sú pre SaS červenou líniou. "Očakávame, že predloží taký rozpočet, ktorý prejde parlamentom," skonštatoval Sulík. Strana Za ľudí považuje takéto odkazy cez médiá za zbytočné, pretože iba frustrujú verejnosť. "Podľa logiky SaS by niekto mohol zase žiadať výmenu ministra hospodárstva preto, že je drahá ropa a plyn," reagovala šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

Zabezpečenie zdravých verejných financií a rovnováha medzi príjmami a výdavkami štátneho rozpočtu je podľa Remišovej úlohou celej vlády a koalície. "Riešenie musí vláda hľadať spoločne," dodala. Jej strana nechce financovať vyššie platy učiteľov alebo zdravotníkov ďalším zadlžovaním krajiny. "Od rokovaní o rozpočte očakávame racionálne návrhy, nie osobné útoky," vyhlásila.

Minister obrany Jaroslav Naď v súvislosti s otázkou možného pádu vlády hovorí o tom, že sú to otázky a špekulácie, ktoré rozvíjajú médiá ako odraz vzťahov v koalícii. Odvoláva sa pritom na konštruktívnu pracovnú atmosféru na vláde. "Som presvedčený, že táto vláda dovládne do roku 2024," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok