V Predjordánsku zastrelili Palestínčanku. Pristúpila k izraelskému vojakovi s nožom

TA3 TASR
1.6.2022 10:16

Izraelskí vojaci zastrelili v južnej časti Predjordánska Palestínčanku, ktorá s nožom v ruke pristúpila k vojakovi Izraelských obranných síl. Podľa agentúry AFP to v stredu oznámili armádne zdroje a smrť ženy potvrdili aj palestínski predstavitelia.

Izrael Palestína vlajky vlajka (1140px) TASR/AP
TASR/AP

IDF vo vyhlásení uviedli, že išlo o pokus a dobodanie. Incident sa odohral neďaleko utečeneckého tábora al-Arrúb severne od mesta Hebron. "Útočníčka ozbrojená nožom pristúpila k vojakovi IDF, ktorý vykonával rutinné bezpečnostné aktivity. Vojaci odpovedali streľbou," uvádza izraelská armáda vo vyhlásení s tým, že spomedzi príslušníkov IDF neboli hlásení zranení.

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva Palestínčanka zomrela v dôsledku strelného poranenia, ktoré mala na trupe. Rezort ženu identifikoval ako Ghufrán Warasnaovú a podľa palestínskej tlačovej agentúry Wafa mala 31 rokov. Od konca marca zahynulo pri útokoch Palestínčanov a izraelských Arabov 19 ľudí, zväčša izraelských civilistov žijúcich v Izraeli, ale aj v predjordánskych židovských osadách.

Izraelské bezpečnostné zložky na tieto útoky odpovedali raziami v Izraeli i na západnom brehu Jordánu, a to predovšetkým v okolí mesta Džanín na predjordánskom severe. Pri týchto raziách taktiež zahynulo niekoľko ľudí. 

V uplynulých týždňoch izraelské sily zabili 36 Palestínčanov, z ktorých mnohí buď zaútočili na izraelských vojakov alebo sa v Predjordánsku dostali s nimi do potýčky, približuje agentúra AP. Napätie v regióne stúplo aj po tom, ako bola zabitá palestínsko-americká novinárka Šírín Aklaová, pracujúca pre al-Džazíru. Usmrtená žurnalistka pokrývala jednu z razií izraelských síl v Džaníne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok