Ukrajinskí bojovníci z Azovstaľu môžu byť odsúdení na smrť, vyhlásil separatista

TA3 TASR
30.5.2022 20:00

Ukrajinských obrancov, ktorí sa vzdali ruským vojakom v mariupolských oceliarňach Azovstaľ, by mohli odsúdiť na smrť. Vyhlásil to v pondelok popredný predstaviteľ proruských separatistov v Donbase, ktorého citovali ruské štátne médiá.

Azov
TASR/AP

"Rozhodne o nich súd," povedal šéf ministerstva spravodlivosti samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Jurij Sirovatko. "Za takéto zločiny udeľujeme v DĽR najvyšší trest - trest smrti," tvrdil. Podľa jeho slov sú na území DĽR "všetci (ukrajinskí) vojnoví zajatci" vrátane približne 2300 vojakov z Azovstaľu.

Ruskej armáde sa nedávno vzdali stovky ukrajinských vojakov, ktorí zmienené oceliarne bránili celé týždne. Kyjev chce vojakov z Azovstaľu vymeniť za zajatých Rusov, Moskva však naznačuje, že ich bude súdiť, čo je v rozpore s medzinárodným právom.

Mnohí zo zajatcov z mariupolských oceliarní sú príslušníkmi jednotky špeciálneho určenia Azov, ktorý Moskva vo svojej propagande označuje za nacistický. 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz vyzvali v sobotu v telefonickom rozhovore ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zajatých bojovníkov z Azovstaľu prepustil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok