Západ sa obáva, že Irán sa usiluje o výrobu jadrovej bomby. Zásoby obohateného uránu sa zvýšili

TA3 ČTK
30.5.2022 18:02

Irán zatiaľ urobil len málo, aby odpovedal na otázky OSN, ktoré sa dlhodobo snažia zistiť pôvod častíc uránu nájdených v troch nedeklarovaných iránskych lokalitách. Nedostatočný pokrok by mohol vyvolať nový diplomatický stret so Západom, až sa budúci týždeň zíde Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) zložená z 35 krajín, informovala v pondelok agentúra Reuters.

irán atóm jadro 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Ak sa budú západné mocnosti usilovať o rezolúciu kritizujúcu Teherán, mohlo by to zasadiť ďalšiu ranu pozastaveným snahám o oživenie jadrovej dohody z roku 2015.

Štvrťročná správa MAAE, s ktorou mala agentúra Reuters možnosť sa zoznámiť, uvádza, že Irán doteraz neposkytol uspokojivé odpovede. Teherán a MAAE pritom tento rok v marci oznámili, že obnovia snahu túto záležitosť do zasadnutia MAAE objasniť.

Správa ďalej uvádza, že iránske zásoby uránu obohateného na 60 percent sa podľa odhadov zvýšili o 9,9 kilogramu na 43,1 kilogramu. Na výrobu jadrovej zbrane je potrebný urán obohatený na hodnoty okolo 90 percent.

Zásoby sú tak vyššie ako to, čo MAAE nazýva "významné množstvo", definované ako "približné množstvo jadrového materiálu, u ktorého nemožno vylúčiť možnosť výroby jadrového výbušného zariadenia"

Teoreticky ide o dostatok materiálu, ktorý by v prípade, že by bol ďalej obohatený, stačil na výrobu jadrovej bomby. Pri 60-percentnom obohatení by významné množstvo predstavovalo približne 42 kilogramov uránu, uviedla agentúra Reuters. Západné mocnosti sa obávajú, že Irán sa usiluje o výrobu jadrovej bomby. Teherán však tvrdí, že jeho jadrový program slúži výhradne na mierové účely.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok