Rezort životného prostredia podal podnet na neznámeho páchateľa za znečistenie rieky Slaná

TA3 TASR
30.5.2022 15:38

Ministerstvo životného prostredia podalo podnet na neznámeho páchateľa za znečistenie a poškodenie rieky Slaná. Informoval o tom šéf envirorezortu Ján Budaj. Zároveň skritizoval, že situácia sa začala riešiť až po troch mesiacoch.

Enviro: Práce na zlepšenie kvality vody v rieke Slaná sa začínajú
TASR/Milan Kapusta

"Slaná by mohla byť dobrým varovným príkladom, že radšej sa poučiť teraz, než pri nejakej havárii jadrovej elektrárne," poznamenal minister. Štátny podnik Rudné bane nesie za znečistenie rieky zodpovednosť. Má tiež podľa Budaja ochraňovať životné prostredie pred vytekaním škodlivých látok z baní. Mal by preto svoje pôsobenie a znečistenie vysvetliť. Budaj zároveň v pondelok telefonoval s maďarským ministrom pôdohospodárstva Istvánom Nagyom. Slaná tečie zo Slovenska ďalej do Maďarska, vlieva sa do rieky Tisa a potom do Dunaja. Spoluprácu na likvidácii ekologickej katastrofy na rieke Slaná žiadalo aj Maďarsko. Nagy podľa Budaja podporil úsilie MŽP zastaviť znečistenie.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára, príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava fungoval do roku 2008. Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu.

V sobotu (28. 5.) sa začali práce v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava. Majú výrazne prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd ovplyvňujúcich kvalitu vody v rieke Slaná. Štátny podnik Rudné bane podpísal zmluvu s Hlavnou banskou záchrannou stanicou. K verejnému obstarávaniu pristúpili na základe rozhodnutia vlády a poverenia rezortom hospodárstva. Práce by mali byť ukončené do 15 dní od podpisu zmluvy. Rudné bane zároveň podali v súvislosti so znečistením vodného toku trestné oznámenie. Podnik odmieta tvrdenia, že si nesplnil svoje povinnosti.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok