Podporte lymfatický systém: Keď nefunguje správne, hromadí sa vám v tele voda, soľ i tuk

TA3/zm
30.5.2022 16:00

Ženám sa slovo lymfa spája s procedúrami, vďaka ktorým môžu schudnúť a zbaviť sa celulitídy. V skutočnosti je však správne prúdenie lymfatického systému nevyhnutné pre zdravé fungovanie tela, akéhokoľvek.

Podporte lymfatický systém: Keď nefunguje správne, hromadí sa vám v tele voda, soľ i tuk
Pixabay

Životný štýl plný stresu a nezdravého stravovania rozhodne lymfatickému systému neprospieva. Takto sa vám podarí tok lymfy v tele opäť naštartovať.

Funguje správne?

Medzi najčastejšie znaky nesprávne fungujúceho lymfatického systému patrí opúchanie, pocit únavy i celulitída. Podporiť ho môže vhodná strava, pohyb, ale aj príjemné lymfodrenážne masáže. Škodí vám rozhodne stres, ale najmä nezdravá životospráva v podobe sladkostí a priemyslne spracovaných potravín.

Ovocie, zelenina a voda

Tak ako pri takmer každej téme ohľadne životného štýlu, aj pri lymfe sa bude skloňovať dostatočný príjem ovocia a zeleniny, a najmä dostatočný pitný režim. Dospelá žena by mala denne prijať šesť až osem pohárov čistej vody. Niektorý z nich môže byť aj minerálka, iný zas nesladený čaj. Striedaním chutí sa vám podarí pitný režim dodržať ľahšie, pretože nie každému obyčajná voda chutí. A aj tomu, komu áno, sa môže zunovať, keď je bez zmeny. Pozor však aj na minerálky. Sú zdravé, ale predsa len množstvo bubliniek treba regulovať.

Aeróbne cvičenie

Lymfa potrebuje pohyb a pre jej zdravé prúdenie sú ideálne aeróbne aktivity. Ak sa zameriavate len na posilňovanie alebo silový tréning, aj v takom prípade môžete mať s jej fungovaním problém. Ak by si lymfa mala vybrať jeden konkrétne šport, páčilo by sa jej skákanie na trampolíne. To dokonale vyhovuje toku a priam ho nabudí.

Suché kefovanie

Možno ste už niekde zachytili suché kefovanie pokožky. Zvyčajne sa aplikuje pred sprchou a okrem premasírovania pokožky a zbavenia odumretých kožných buniek, je táto procedúra veľmi prospešná pre lymfatický systém. Krúživé pohyby kefou využite najmä v oblasti brucha, stehien a zadku. Potom je ideálna kombinácia sprchy so striedaním teplôt. Horúca voda totiž rozširuje cievy a studená zas sťahuje. Na lymfu to pôsobí doslova ako pumpa.

Obtiahnuté oblečenie

Súčasné módne trendy prajú lymfe, pretože je v kurze takmer všetko, čo je voľné. No ak obľubujete tesné oblečenie, dajte pozor, aby ste si týmto tok lymfy tiež neblokovali. Telo v obtiahnutých veciach nemá dostatočnú cirkulácia, lymfa sa spomaľuje a v tele sa hromadia toxíny.

Dýchajte

V ľudskom tele je až trikrát viac lymfy ako krvi, no neexistuje orgán, ktorý by ju rozpohyboval, tak ako je to napríklad so srdcom. Pomyselnú pumpu, aby sa lymfa rozprúdila, si môžete urobiť zo správneho dýchania. Mnoho ľudí dnes dýcha plytko, teda robia malé nádychy, ktoré nejdú do bránice. Naučte sa nadychovať z plných pľúc a do brucha, uvidíte viacero priaznivých účinkov na tele, lymfa je len jeden z nich.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok