ONLINE: Zelenskyj prepustil šéfa SBU v Charkovskej oblasti. Štáty EÚ sa nezhodli na upravených sankciách

TA3 TASR ČTK
29.5.2022 07:01

Ukrajinský prezident Zelenskyj prepustil šéfa tajnej služby SBU pre Charkovskú oblasť. Dostatočne podľa neho nebránil Charkov. Štáty EÚ sa nezhodli na upravenom návrhu protiruských sankcií a embarga na dovoz ropy. EK chce vyriešiť námietky skupiny krajín pred pondelkovým summitom. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra. 

23:58 Ukrajinská hudobná skupina Kalush Orchestra, ktorá zvíťazila vo finále Pesničkovej súťaže Eurovízie 2022, v nedeľu večer na sociálnej sieti Facebook ohlásila, že získanú trofej sa jej podarilo vydražiť v prospech armády svojej krajiny za 900-tisíc dolárov (vyše 838-tisíc eur). Kúpila ju ukrajinská spoločnosť Whitebit, ktorá obchoduje s kryptomenami. Informovala agentúra DPA.

23:14 Diplomati členských krajín Európskej únie sa v nedeľu nezhodli na novom návrhu embarga na ruskú ropu, ale opäť sa o dohodu pokúsia ešte pred summitom lídrov EÚ, ktorý sa bude konať v pondelok a utorok. Nový kompromisný návrh embarga pritom obsahoval výnimku urobenú s ohľadom na suchozemské stredoeurópske štáty EÚ vrátane Slovenska - netýkal sa dodávok ruskej ropy prepravovanej sieťou ropovodov, uviedli predstavitelia pre tlačovú agentúru Reuters. 

22:39 Dobytie ukrajinského Donbasu je pre Moskvu bezpodmienečnou prioritou, povedal v rozhovore s francúzskou stanicou TF1 ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

21:41 Pri Severodonecku sa tvrdo bojuje, v jeho okolí ruské ostreľovanie zničilo všetku kritickú infraštruktúru a poškodilo 90 percent domov, uvádza Kyjev.

20:39 Novinári ukázali rozsah zničenia v meste Irpiň. Zábery urobil dron. Píše NEXTA na Twitteri. 

20:16 Ukrajinský prezident Zelenskyj prepustil šéfa tajnej služby SBU pre Charkovskú oblasť. Dostatočne podľa neho nebránil Charkov, uviedla agentúra Unian.

19:48 Agentúra S&P Global Ratings v piatok zhoršila hodnotenie úverovej bonity Ukrajiny. Ratingová známka krajiny signalizuje vysokú pravdepodobnosť platobnej neschopnosti. Dôvodom je pokračujúca vojna. 

19:46 Štáty EÚ sa nezhodli na upravenom návrhu protiruských sankcií a embarga na dovoz ropy. EK chce vyriešiť námietky skupiny krajín pred pondelkovým summitom.

19:30 Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v nedeľu vyjadril obavy, že jednota Európskej únie "sa začína rozpadať". Uviedol to deň pred začiatkom mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, na ktorom budú prezidenti a premiéri členských krajín diskutovať o embargu na dovoz ruskej ropy a plánoch na znižovanie závislosti od ruských energií.

18:52 Poľsko poskytlo Ukrajine 18 samohybných húfnic AHS Krab. Informoval o tom poľský verejnoprávny rozhlas s odvolaním sa na vládny zdroj. Húfnice poskytnuté Poľskom majú dostrel 40 kilometrov.

17:36 Ruský vyšetrovací výbor zahájil trestné konanie v súvislosti so žoldnierstvom voči synovi britskej poslankyne Helen Grantovej, ktorý bojuje proti ruskej armáde na Ukrajine. Ruský vyšetrovací výbor, na ktorý sa odvoláva agentúra DPA, to uviedol v nedeľu na platforme Telegram.

17:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v nedeľu frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Od začiatku ruskej ofenzívy ide o jeho prvú verejnú cestu mimo Kyjevskej oblasti. Informovali agentúry Reuters a AFP.

16:11 Srbsko v nedeľu oznámilo, že sa s Ruskom dohodlo na podmienkach nového dlhodobého kontraktu, ktorý krajine zabezpečí dostatok plynu na budúcu zimu. Belehrad sa od ruského útoku útoku na Ukrajinu snaží opatrne lavírovať medzi západom a Moskvou. 

16:10 Rokovania medzi Tureckom a zástupcami Fínska a Švédska ohľadom členstva v Severoatlantickej aliancii neboli na očakávanej úrovni, povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara podľa neho nemôže súhlasiť s tým, aby do NATO vstúpili krajiny, ktoré podporujú terorizmus. Informovala o tom turecká televízna stanica TRT Haber.

16:01 Zelenskyj prvýkrát od začatia ruskej invázie oficiálne vyšiel mimo Kyjevskú oblasť, navštívil vojakov na fronte na severovýchode Ukrajiny, uviedol Reuters.

15:49 Obyvatelia Litvy vyzbierali vo verejnej zbierke viac ako päť miliónov eur určených na nákup vojenského bezpilotného dronu Bayraktar TB2 pre ukrajinské sily brániace sa proti ruskej invázii. Informuje agentúra AFP. 

15:16 Ruský prezident Vladimir Putin je možno už týždne či mesiace po smrti a na verejnosti za neho môže vystupovať dvojník. Podľa médií o tom špekulujú zdroje z britskej tajnej služby MI6, podľa ktorých by Rusi Putinovu smrť asi dlhšiu dobu tajili.

14:56 Ruské rakety zničili sklad zbraní v meste Kryvyj Rih. Uviedlo ruské ministerstvo obrany. Úrad tiež tvrdí, že protiletecké systémy zostrelili ukrajinské lietadlo Su-25.

14:35 Poľsko súhlasilo s vyslaním delostrelectva na Ukrajinu. Informujú poľské štátne médiá. Plán Poľska na presun 28 lietadiel MiG-29, ktoré spoznali ukrajinskí piloti v marci skrz USA, stroskotal po námietke Bieleho domu. Minulý mesiac Spojené kráľovstvo uviedlo, že uvažuje o vyslaní britských tankov Challenger 2 do Poľska, aby Varšava mohla obratom poslať Ukrajine ďalšie tanky T-72.

14:23 Útočníci zničili úplne novú rozvodňu solárnej energie v meste Merefa v Charkovskej oblasti.

14:11 Česká ministerka obrany Jana Černochová chce v nasledujúcich týždňoch požiadať vládu ČR o uvoľnenie ďalších peňazí na vojenskú pomoc Ukrajine. Malo by ísť o čiastku okolo 600–700 miliónov Kč (24–28 miliónov eur). Politička z ODS to povedala v nedeľu v Českej televízii, monitoruje spravodajský server Novinky.cz.

13:45 Patriarcha Kirill uviedol, že chápe rozhodnutie Ukrajiny prerušiť vzťahy s Moskvou. "Plne chápeme, ako ukrajinská pravoslávna cirkev dnes trpí," povedala hlava ruskej pravoslávnej cirkvi v Katedrále Krista Spasiteľa v centre Moskvy.

13:21 Rusko bude naďalej dodávať plyn do Srbska. Kremeľ uviedol, že lídri oboch krajín počas telefonátu diskutovali o otázkach Ukrajiny a Kosova, a že obe krajiny vytvoria užšie partnerstvo, uviedla agentúra Reuters.

13:04 Viac ako 500 ukrajinských detí, ktoré utiekli pred vojnou bez rodičov, uviazlo po celej Európe. Väčšina z nich sú tínedžeri, na ktoré čakajú britské rodiny z programu the Homes of Ukraine, ale z ministerstva vnútra neprišla žiadna odozva na ich prihlášky.

12:39 Dnes je Deň Kyjeva. Ukrajinská metropola oslavuje výročie. Má 1540 rokov.

12:24 Maďarský rezort diplomacie označil za neprijateľné vyhlásenie ukrajinskej strany, podľa ktorej sa "s ropovodom Družba, cez ktorý prúdi ropa do Maďarska, môže stať čokoľvek". Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na nedeľňajšie vyjadrenie štátneho tajomníka maďarského ministerstva zahraničných vecí zodpovedného za rozvoj bilaterálnych vzťahov Tamása Menczera vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió.

12:07 Európska únia sa snaží dostať zo slepej uličky v rámci rokovaní členských štátov o novom balíku sankcií proti Rusku. Preto korigovala svoj návrh, ktorý aktuálne počíta so zákazom lodného dovozu ropy z Ruska. Reštrikcie na import cez kľúčový ropovod Družba sa majú odložiť.

12:00 Rusko zintenzívnilo svoj útok na východoukrajinské mesto Severodoneck, ktoré je jednou z posledných častí Luhanskej oblasti ovládaných ešte ukrajinskou armádou.  

11:58 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok ďakuje všetkým, ktorí v často v náročných podmienkach prispievajú k znižovaniu počtu civilných obetí v konfliktoch. Uviedol to pri príležitosti nedeľňajšieho Medzinárodného dňa mierových síl OSN.

11:27 Rusko sa vzdalo Kyjeva, ale ruský diplomat trvá na tom, že nikdy nebol cieľom. Dodáva, že žiadny z ruských lídrov vrátane Vladimira Putina nikdy nepovedal, že by sa chcel zmocniť Kyjeva.

10:57 Ukrajinci musia cestovať cez Európu bez víz, hovorí Rudyková. Dodala, že tento proces sa zjednodušil pre USA a Kanadu, ale nie pre Spojené kráľovstvo. Rudyková povedala, že sa to dotkne 20 000 ľudí.

10:42 Šéf vojenskej regionálnej správy v Luhansku poprel tvrdenie Ruska, že Severodoneck bol dobytý. Serhiy Haidai povedal, že Severodoneck zostal pod kontrolou Ukrajiny. Rusi sú schovaní v hoteli Mir a nemôžu postúpiť ďalej.

10:21 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára dovedna už 3,684 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

10:03 Hraničnými priechodmi z Ukrajiny na Slovensko prešlo v sobotu (28. 5.) 3479 osôb. Z toho bolo 2153 žien, 736 mužov a 590 detí.

9:53 Ruskí a bieloruskí hokejisti sa nepredstavia ani na budúcoročných majstrovstvách sveta, ktoré sa od 12. do 28. mája 2023 uskutočnia v Tampere a Rige. Na výročnom kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) rozhodli delegáti o "zmrazení" ich účasti na všetkých svetových šampionátoch.

9:36 Rusko pokračuje v preprave plynu do Európy cez Ukrajinu, potvrdil Gazprom. Ruský producent plynu uviedol, že jeho dodávky cez vstupný bod Sudzha predstavovali 44,1 milióna metrov kubických, čo je nárast z 43,95 v sobotu.

9:28 Rusko pokračuje v preprave plynu do Európy cez Ukrajinu, potvrdil Gazprom. Ruský producent plynu uviedol, že jeho dodávky cez vstupný bod Sudzha predstavovali 44,1 milióna metrov kubických, čo je nárast z 43,95 v sobotu.

9:16 Ruské sily pokračujú v útočných operáciách pri Severodonecku za podpory delostrelectva. Zhrnul situáciu generálny štáb ukrajinskej armády.

8:24 Na Ukrajine bolo zranených alebo zabitých viac, ako 682 detí. Ukrajinská vláda uviedla, že 242 zomrelo a 440 bolo zranených, pričom čísla nie sú konečné, keďže je ťažké potvrdiť správy na miestach aktívnych bojov.

8:12 Civilistom zamietli vstup do nemocníc na Kryme, aby uvoľnili miesto pre ruských vojakov. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že na Ruskom okupovanom Kryme sa čoraz častejšie konajú zbierky krvi.

7:25 Alexander Dosyagaev bol zlikvidovaný. Bol veliteľom výsadkového útočného práporu 104. výsadkového útočného pluku Ruska, hlásia ozbrojené sily Ukrajiny.

7:00 Rusko na Ukrajine nepoužije jadrové zbrane. Ruský veľvyslanec v Británii Andrej Kelin uviedol pre stanicu BBC, že neverí, že jeho krajina použije vo vojne proti Ukrajine taktické jadrové zbrane, pretože podľa ruských vojenských pravidiel sa takéto zbrane v konfliktoch, ako je tento, nepoužívajú.

Udalosti sme s vami ONLINE sledovali aj včera:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok