Ukrajina chce vybudovať nový štát. Rusko zničilo asi tretinu ekonomiky, povedal premiér Šmyhaľ

TA3 TASR
28.5.2022 18:25

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre britskú stanicu BBC, ktorý bol zverejnený v sobotu, uviedol, že ruské sily zničili od začiatku ofenzívy na Ukrajine viac ako 25.000 kilometrov ciest, niekoľko stoviek mostov a 12 letísk. V tejto súvislosti zdôraznil, že v rámci "veľkej obnovy" krajiny chce Ukrajina "vybudovať nový štát".

ONLINE:
TASR/AP

Od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zničených alebo poškodených vyše 100 vzdelávacích inštitúcií, viac než 500 medicínskych zariadení a 200 fabrík, priblížil Šmyhaľ.

"Okolo 35 percent ekonomiky (na Ukrajine) je v súčasnosti nefunkčných," povedal. Viac ako 300.000 kilometrov štvorcových územia Ukrajiny je podľa jeho slov zamínovaných alebo kontaminovaných bombami.

"Nechceme len obnovovať tehly a betón. Chceme vybudovať nový štát," vyhlásil Šmyhaľ. Toto úsilie si bude, ako povedal, vyžadovať ukrajinské fondy, medzinárodnú pomoc a tiež ruské financie. "Sme presvedčení, že agresor musí zaplatiť za deštrukciu, ktorú spôsobil," uviedol. Dodal, že na obnovu Ukrajiny by mali byť použité aj zmrazené ruské aktíva, ktoré boli skonfiškované a presunuté Ukrajine.

Šmyhaľ uviedol, že vláda v Kyjeve vyčlenila na okamžitú rekonštrukciu zničenej krajiny viac ako 50 miliárd dolárov. Ďalšia fáza obnovy bude podľa neho zahŕňať obnovenie hlavnej infraštruktúry vrátane zaistenia dodávok elektriny a vody, ako aj rekonštrukciu mostov a ciest. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok