Na autách či balkónoch už žltý povlak nenájdete. Peľová sezóna ihličnanov sa končí

TA3 TASR
28.5.2022 16:59

Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval v uplynulom týždni ako alergén v ovzduší na celom území Slovenska. Tento peľ prispel aj k tvorbe žltých povlakov na autách, balkónoch či okrajoch mlák.

Na autách či balkónoch už žltý povlak nenájdete. Peľová sezóna ihličnanov sa končí
TASR

Ako informuje Regionálny úrad verejného zdravia v Banskej Bystrici, pod ktorý spadá peľová služba, peľ brezy ešte dosahoval najmä na strednom a severnom Slovensku alergiologicky významné denné koncentrácie, na ktorých mal podiel najmä vetrom transportovaný peľ z chladnejších regiónov.

"Rozbehla sa však peľová sezóna ďalšieho silného alergénu – tráv z čeľade lipnicovitých. Denné koncentrácie peľu tráv dosiahli vysoké koncentrácie už aj na strednom Slovensku. Na druhej strane poklesli denné koncentrácie peľu buka, duba, javora, hrabu, orecha i jaseňa," uvádza RÚVZ.

Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval aj peľ pagaštanu, gaštanu, bazy, skorocelu, štiavu a pŕhľavovitých rastlín. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a ich denné hladiny dosahovali vysoké hodnoty na celom území Slovenska.

Podľa RÚVZ sa peľová sezóna brezy definitívne končí. "Predpokladáme, že ani transportovaný peľ už nezvýši denné koncentrácie do alergiologicky významných hladín," konštatuje RÚVZ.

Naplno sa v týchto dňoch rozbehla peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré budú najsilnejším a najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov. "Denné koncentrácie peľu ihličnanov už majú klesajúcu tendenciu. Silný vietor však môže prispieť k zvíreniu prachu a v ňom padnutého peľu a k jeho ďalšiemu transportu," informuje RÚVZ.

"Stromy pomaly dokvitajú a v ovzduší nadobudne prevahu peľ bylín. Denné koncentrácie spór plesní počas teplejších dní stúpnu. Množstvo peľu v ovzduší bude lokálne ovplyvňované najmä zrážkovou činnosťou," dodáva úrad verejného zdravia.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok