Z koaličných klubov doposiaľ odišlo niekoľko poslancov, najviac ich bolo z hnutia OĽANO

TA3 TASR
28.5.2022 09:39

Z koaličných poslaneckých klubov doposiaľ odišlo sedem poslancov. Z klubu hnutia OĽANO odišli piati, zo Za ľudí dvaja. Klub Za ľudí už medzitým zanikol, keďže viacerí poslanci z neho prestúpili do klubu SaS.

Lokácie
TA3 / David Duducz

Klub OĽANO ako prvý opustil Martin Čepček, ktorého vylúčili  v lete minulého roka. Čepček podľa OĽANO nerešpektoval pravidlá koaličnej zmluvy a opakovane hlasoval za opozičné návrhy. V októbri 2021 odišiel Ján Krošlák, keďže dlhodobo nesúhlasil so spôsobom a štýlom lídra OĽANO Igora Matoviča. V januári klub opustil Ján Mičovský, ako dôvod uviedol najmä dianie v rezorte pôdohospodárstva. 

Ako posledné klub OĽANO opustili poslankyne Romana Tabák a Katarína Hatráková. Vylúčili ich po tom, čo nehlasovali za súhlas s vydaním Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie. Z klubu Za ľudí odišiel vo februári 2021 Miroslav Kollár, potom ho nasledoval Tomáš Valášek. Obaja boli nespokojní s vtedajším premiérom Matovičom. 

Kollár vstúpil do mimoparlamentnej strany Spolu, ktorému teraz šéfuje a Valášek sa pridal k neparlamentnému Progresívnemu Slovensku. Klub Za ľudí už neexistuje, pretože z neho odišlo šesť poslancov, ktorí zakotvili v klube SaS. Hatráková mala ponuku vstúpiť do klubu Sme rodina, no nechystá sa vstupovať do žiadneho klubu. Uviedla, že bude podporovať zmysluplné návrhy z dielne koalície aj opozície.  

Dodala, že pokiaľ nebude s nejakým koaličným návrhom súhlasiť, nepodporí ho. Tabák má podľa svojich slov viacero ponúk, no zatiaľ nepovedala, či do nejakého klubu vstúpi. "Všetky koaličné návrhy podporím, ak budú v súlade s programovým vyhlásením vlády a mojím svedomím," uviedla.

Nezaradeným zostáva zatiaľ aj Krošlák. "Podporujem túto koalíciu ďalej tak, ako doteraz," povedal s tým, že názorovo má najbližšie k poslaneckému klubu Sme rodina. V parlamente je v súčasnosti 88 koaličných poslancov, v klube OĽANO je ich 48, v SaS 19, v Sme rodina 17 a ako nezaradení pôsobia štyria poslanci strany Za ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok