Daň z ruskej ropy je nespoľahlivý zdroj financií pre vládne opatrenia, myslí si publicista Hrabko

TA3 TASR
28.5.2022 08:15

Prípadné zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy nemôže byť dlhodobo spoľahlivým zdrojom financií pre vládne opatrenia, keďže dodávky závisia aj od rozhodnutia ruskej strany. Povedal to publicista Juraj Hrabko.

Lacnejšie tankovať tak skoro zrejme nebudeme. Analytici odhadujú, že vysoké ceny sa udržia mesiace
TASR/František Iván

„S využitím výnosov z dane za využívanie lacnejšej ruskej ropy sa dá počítať len dovtedy, kým tu tá ropa bude. A to závisí aj od Vladimíra Putina, môže ju kedykoľvek zastaviť. A bude vymaľované,“ uviedol Hrabko. Presunutie návrhu zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou až na nasledujúcu schôdzu parlamentu podľa Hrabka ukazuje, že snaha rokovať o návrhu v skrátenom legislatívnom konaní bola zbytočná. 

„Zákon mal platiť od 1. júna a už je jasné, že od 1. júna platiť nebude,“ konštatoval Hrabko. Šanca na schválenie návrhu podľa neho stále existuje. „Veci sa odkladajú preto, aby vznikol časový priestor na rokovania,“ doplnil.

Parlament schválil prvé opatrenia z protiinflačného balíčka, v rámci návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 60 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa. „Treba povedať, že následky inflácie sa zmierňujú iba v prípade rodín, ktoré majú deti,“ upozornil Hrabko.

Problémy očakáva aj pri implementácii podpory voľnočasových aktivít detí. „Nie som si istý, že to pôjde bezbolestne. Je tam značná administratívna záťaž, sú tam stanovené povinnosti pre rodičov. Nemyslím si, že to štát zvládne bez problémov,“ zhrnul publicista.

Návrh zákona o štátnej podpore nájomného bývania z dielne hnutia Sme rodina sa v parlamente mesiace presúval, aktuálne ho Národná rada SR schválila väčšinou 126 zo 130 prítomných poslancov. 

„Návrh zákona presúvali zo schôdze na schôdzu, lebo neprišlo k dohode v rámci koalície. K tej prišlo až nedávno. Svoju úlohu určite hrali aj rôzne politické obchody,“ reagoval Hrabko. Bytov je podľa neho dlhodobo nedostatok a najmä mladé rodiny by možnosť cenovo prístupného nájomného bývania rady využili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok