Polícia sa pri zásahu proti strelcovi v Texase zle rozhodla. Zasiahla príliš neskoro

TA3 ČTK
27.5.2022 21:21

Vedenie texaskej polície po troch dňoch silnejúcej kritiky pripustilo, že policajti urobili zlé rozhodnutie a príliš dlho otáľali so zásahom proti strelcovi na základnej škole v meste Uvalde, ktorý v jednej z učební zastrelil 19 detí a dve učiteľky. Takmer 20 policajtov stálo viac ako tri štvrte hodiny pred dverami učebne, v ktorej sa strelec zamkol, a čakali na príchod zásahovej jednotky pohraničnej stráže. Až potom policajti vnikli dovnútra a páchateľa zastrelili. Veliteľ zásahu sa podľa šéfa texaského ministerstva pre verejnú bezpečnosť Stevena McCrawa domnieval, že deti v učebni nie sú v ohrození.

"V tej chvíli si myslel, že deťom už nič nehrozí a že sa podozrivý zabarikádoval a policajti majú čas sa preskupiť," povedal McCraw o veliteľovi zásahu. "Samozrejme to nebolo správne rozhodnutie. Bolo to zlé rozhodnutie," dodal. Podľa McCrawa sa z učebne ozvala streľba krátko po tom, čo do nej 18-ročný strelec Salvador Ramos vstúpil s poloautomatickou puškou v ruke. V nasledujúcich 48 minútach sa však podľa jeho slov streľba ozývala len „sporadicky“. Zasahujúci policajti si nakoniec po príchode posil odomkli dvere od učebne univerzálnym kľúčom, ktorý získali od údržbára, a Ramosa zastrelili.

Niektoré deti v učebni pritom počas útoku opakovane volali na tiesňovú linku, povedal McCraw. Jedna z volajúcich najprv povedala, že je okolo nej niekoľko mŕtvych, v ďalšom telefonáte potom informovala, že osem alebo deväť detí je stále nažive. Polícia ani potom nezasiahla ďalších asi 35 minút. McCraw nespresnil, či niektoré z týchto detí nakoniec zomreli. V neskorších telefonátoch je pritom počuť cez telefón aj streľba. Jedna zo žiačok potom volala na tiesňovú linku znova a prosila, aby policajti vtrhli dovnútra, pretože ich počula za dverami.

Texaské úrady poskytovali o zásahu polície v posledných niekoľkých dňoch značne nejasné a niekedy si protirečiace informácie. Pri štvrtkovej tlačovej konferencii činitelia prevažne ignorovali otázky, prečo polícia nebola schopná vyčíňanie strelca zastaviť skôr, píše agentúra AP. Väčšina incidentov s "aktívnym strelcom" v Spojených štátoch podľa expertov končí do niekoľkých minút.

Necelé tri dni po krviprelievaní je jasné, že jeden z najhorších prípadov streľby na amerických školách začal v utorok tesne pred 11:30 miestneho času (18:30 SELČ), keď páchateľ pri škole nabúral v aute a čoskoro začal strieľať. Úrady pôvodne uvádzali, že ho konfrontoval pracovník zodpovedný za bezpečnosť školy, podľa novej verzie ale k ničomu takému nedošlo. "Vošiel dovnútra bez prekážok," povedal o strelcovi na tlačovej konferencii Victor Escalon z ministerstva verejnej bezpečnosti.

Až potom, konkrétne o 11:44, na miesto dorazili prví policajti, uvádza časová os zostavená denníkom The Washington Post (WP). Ramos údajne na policajtov strieľal a zavrel sa vo dvojici interne prepojených tried, kde začal zabíjať. Všetkých 21 obetí zastrelil na tomto mieste. Bezpečnostné zložky tam prenikli až tesne pred 13:00, po príchode posil z pohraničnej stráže, potom útočníka zabili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok