Pleti môžete škodiť aj nevedomky: Pozor na dotýkanie tváre a nedostatok vody či spánku

TA3/zm
29.5.2022 10:00

Môžete používať množstvo kozmetických prípravkov, ale ak robíte tieto nevedomé chyby, potom sa nečudujte, že vaša pleť nevyzerá tak, ako by sa po toľkej starostlivosti očakávalo.

Pleti môžete škodiť aj nevedomky: Pozor na dotýkanie tváre a nedostatok vody či spánku
Pexels

Toto sú najčastejšie chyby, ktoré pri starostlivosti o pleť robíme, ani si ich neuvedomujeme, ale škodia nám.

Šúchanie pri odličovaní

Viete, že čistá pleť je polovicou úspechu, a tak si v snahe zmyť všetok mejkap, a najmä maskaru, šúchate oči odličovacím tampónom ako o život. Ak je vám tento scenár dobre známy, zastavte sa, pretože okrem zmytia líčidiel si takto koledujete o poriadne veľa a hlbokých vrások. Pokožka okolo očí je najtenšia na tvári, preto s ňou treba narábať jemne. Nabudúce, keď sa budete snažiť riasenku dať poctivo dole, tampón s prípravkom na odličovanie priložte na minútu na oči. Za ten čas sa postará o to, aby sa farba rozpustila, a potom už len zvyšky maskary stiahnete jemnými pohybmi.

Kozmetika podľa typu pleti

Darmo kúpite drahý krém s anti-age účinkami, keď si nepozriete, že je vhodný na suchú pleť, pričom vy ju máte zmiešanú. A nie je to len o krémoch. Ak sa chcete poctivo starať o svoju tvár, mali by ste v prvom rade poznať svoj typ pleti. V druhom rade podľa neho vyberať všetku kozmetiku, nie len základ. Aj odličovacie produkty sa vyberajú podľa toho, či máte mastnejšiu pleť, prípadne normálnu, zmiešanú alebo citlivú. Myslite na to taktiež pri výbere sér, očných krémov, ale občas aj dekoratívnej kozmetiky.

Chytanie tváre

Na rukách je toľko baktérii a ani si to neuvedomujeme, lenže keď nimi chytíte denne svoju tvár stokrát, nečudujte sa, že máte do druhého dňa hrozivo vyzerajúcu zapálenú vyrážku. Najmä ženy s mastnejšou pleťou, ale aj citlivou, by si mali dávať pozor na časté dotýkanie sa tváre. Samozrejme, bez ohľadu na pleť platí, že si ruky treba dôkladne umývať niekoľkokrát do dňa.

UV ochrana

Toto bude veľmi stručné, pretože kozmetická rada používať denne SPF na tvár sa už stala mantrou. Snáď ju netreba vysvetľovať, preto len v skratke. Slnko rovná sa vrásky a pigmentové škvrny. Chcete ich? Asi nie. Takže viete, čo máte robiť a neškodiť si ľahostajnosťou či lenivosťou.

Voda a spánok

Či už si idete naštudovať akúkoľvek tému o zdravom životnom štýle, alebo diétu či starostlivosť o pleť, všade nájdete ako základ dodržiavanie dostatočného pitného režimu a spánku. Ani tieto dve podmienky netreba obzvlášť vysvetľovať. Na základe nich funguje telo tak, ako má. Zdravie sa na tvári a koži celkovo odráža, preto ak neviete prísť na to, čo chýba vašej pleti, môže byť problém v tak triviálnej veci, ako je nedostatočná hydratácia či oddych.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok