Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bzučiace zariadenie na hrudi by mohlo zmierniť príznaky Parkinsonovej choroby

Bzučiace zariadenie na hrudi by mohlo zmierniť príznaky Parkinsonovej choroby
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia s Parkinsonovou chorobou trpia okrem iného spomalením pohybu a stuhnutosťou svalov. Nové nositeľné zariadenie by mohlo pomáhať zmierniť tieto príznaky tým, že používateľovi bzučí v hrudi.

Toto nositeľné zariadenie, ktoré je známe ako CUE1 vyvíja spoločnosť Charco Neurotech, ktorá je spin-off spoločnosťou založenou na Kráľovskej univerzite v Londýne. Zariadenie sa dočasne pripevní na kožu na hrudnej kosti používateľa, kde potom pomocou elektromotora vydáva rytmické vibrácie. Táto „cielená vibroaktívna stimulácia“ tak vytvára nervové signály, ktoré putujú do mozgu, kde pravdepodobne znižujú aktivitu beta frekvencie v motorickej kôre a subtalamickom jadre. Predpokladá sa, že nadmerná beta aktivita v týchto oblastiach je zodpovedná za problémy s motorickou kontrolou u pacientov s Parkinsonovou chorobou.

Nositeľné zariadenie CUE1 by malo byť čoskoro predmetom rozsiahlej klinickej štúdie.

Okrem toho môžu pulzujúce vibrácie slúžiť ako externe generované signály, ktoré nabádajú používateľa k pohybu. Predchádzajúci výskum ukázal, že opakované hmatové, zvukové alebo vizuálne signály, vrátane zvukov vydávaných metronomom, môžu „odblokovať“ svaly osoby trpiacej Parkinsonom, čo jej umožní chodiť alebo vykonávať iné pohyby.

Nositeľné zariadenie CUE1 môže fungovať ako samostatné zariadenie aktivované tlačidlom, hoci funguje aj s aplikáciou, pomocou ktorej možno nastaviť silu a frekvenciu vibrácií. Túto aplikáciu možno navyše využiť na poskytovanie pripomienok na užívanie liekov a na sledovanie príznakov Parkinsonovej choroby.

Nositeľné zariadenie CUE1 s bzučiakom na hrudi môže pomôcť zmierniť príznaky Parkinsonovej choroby.

Zatiaľ čo malé klinické skúšky tohto zariadenia už priniesli sľubné výsledky, čoskoro by sa mala uskutočniť rozsiahlejšia skúška v spolupráci s Univerzitou kráľovnej Márie v Londýne. Potenciálni záujemcovia sa zatiaľ môžu zapísať do zoznamu čakateľov na webovej stránke spoločnosti. Plánovaná maloobchodná cena je 295 libier (približne 347 EUR).