ONLINE: V Kyjevskej oblasti sú všade obnovené dodávky elektriny a plynu. Ukrajinské ženy a deti podnikli v Stuttgarte protest

TA3 TASR ČTK
27.5.2022 06:42

V Kyjevskej oblasti sú všade obnovené dodávky elektriny a plynu. Mobilné služby boli obnovené zo 76 %, cituje web The Kyiv Independent Kyryla Tymošenka. Ukrajinské ženy a deti podnikli v piatok v nemeckom meste Stuttgart protest, na ktorom žiadali Nemecko, aby poslalo viac zbraní ich krajine na pomoc v boji proti ruskej agresii. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: V Kyjevskej oblasti sú všade obnovené dodávky elektriny a plynu. Ukrajinské ženy a deti podnikli v Stuttgarte protest
TASR/AP

0:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:45 Nemecká kozmetická spoločnosť Wella zastavila dodávky do Ruska. Spoločnosť pôsobí na ruskom trhu už 28 rokov. Jej produkty aktívne využívali kozmetické salóny: Prípravky na farbenie vlasov Wella tvorili až 40 % trhu.

22:49 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok oznámil, že sa telefonicky rozprával so svojím americkým kolegom Antonym Blinkenom, pričom hlavnou témou bolo poskytnutie ťažkých zbraní.

22:05 Ruské vojská pokračujú v útoku pri Severodonecku. A to na osady Ščedryščeve, Borivske a Toškivka. Okrem toho ruské jednotky presúvajú vozidlá, obrnené bojové vozidlá a niekoľko raketometov do Chersonskej oblasti, informuje ukrajinský generálny štáb.

21:29 Ukrajinský minister zahraničia Kuleba hovoril s Blinkenom. "Oceňujem jeho osobné úsilie o zabezpečenie trvalej podpory Ukrajiny zo strany USA a celého sveta. Ťažké zbrane na vrchole našej agendy a ďalšie sa k nám blížia. Ukrajina a USA pracujú ruka v ruke na dodávkach nášho vývozu potravín napriek bezohľadnej ruskej blokáde,“ napísal na Twitteri.

21:06 Ukrajina žiada Nemecko, aby znížilo tok plynu cez Nord Stream 1. Ukrajinská plynárenská sieť a štátna spoločnosť Naftogaz požiadali nemecké ministerstvo hospodárstva, aby zrušilo osobitné práva, ktoré plynovodu Nord Stream 1 patria podľa nemeckej legislatívy, uvádza web The Kyiv Independent.

20:47 Ukrajinská pravoslávna cirkev spadajúca pod Moskovský patriarchát v piatok oznámila, že prerušuje vzťahy s Ruskom pre jeho inváziu na Ukrajinu, pričom deklaruje svoju "úplnú nezávislosť". Informuje o tom agentúra AFP, ktorá to označila za historický krok voči ruským duchovným autoritám.

20:19 V Moskve sa znova hovorí o útoku na Kyjev. Informoval o tom web Meduza s odvolaním sa na zdroje blízke Kremľu. V Kremli panuje názor, že Rusko môže na Ukrajine zvíťaziť do niekoľkých mesiacov. "Skoncujeme s nimi (s Ukrajincami). Najpravdepodobnejšie na jeseň bude po všetkom,“ povedal jeden zo zdrojov.

19:05 Čína zatvorila svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá typu Boeing a Airbus, ktorých právna situácia je nejasná po uvalení sankcií na Rusko za vojnu na Ukrajine. V piatok o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa správu ruskej tlačovej agentúry RBK.

18:46 Ruský prezident Vladimir Putin je podľa rakúskeho kancelára Karla Nehammera pripravený umožniť vývoz obilnín a potravín z Ukrajiny cez morské prístavy. Putin "vyslal signály" v tomto zmysle, uviedol Nehammer v piatok po telefonáte so šéfom Kremľa.

18:34 Rusko prepustilo 115 členov národnej gardy. Odmietli sa zúčastniť bojov na Ukrajine. Podľa Guardianu ide o príslušníkov Národnej gardy Ruskej federácie zvanej Rosgvardija. Podliehajú priamo Putinovi.

18:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval v piatok talianskeho premiéra Maria Draghiho v telefonáte o situácii na fronte. Takisto žiadal pre svoju krajinu ďalšiu podporu. TASR správu prevzala z agentúry ANSA a Zelenského oznámenia na Twitteri.

17:50 Ukrajinské ženy a deti podnikli v piatok v nemeckom meste Stuttgart protest, na ktorom žiadali Nemecko, aby poslalo viac zbraní ich krajine na pomoc v boji proti ruskej agresii. Protest sa konal popri katolíckom mierovom zhromaždení. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

17:23 V Kyjevskej oblasti sú všade obnovené dodávky elektriny a plynu. Mobilné služby boli obnovené zo 76 %, cituje web The Kyiv Independent Kyryla Tymošenka, zástupcu vedúceho kancelárie prezidenta Zelenského.

16:58 Dvaja komunistickí zákonodarcovia na ruskom Ďalekom východe v piatok vyzvali prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil ofenzívu Moskvy na Ukrajine. Ide o zriedkavý verejný prejav nesúhlasu s touto vojnou. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

16:46 Medzinárodná hokejová federácia zakázala národným tímom Ruska a Bieloruska účasť na MS 2023.

16:01 Kirgizská horolezecká federácia v piatok oznámila, že odstránila ukrajinskú vlajku z vrchu pomenovanom po ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Urobila tak po policajnom vyšetrovaní tohto "husárskeho kúska". Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

15:40 V Litve sa podľa nemeckého denníka Bild koná konferencia o tom, ako Putina zbaviť moci. Na tajnej konferencii sa stretli kritici Vladimira Putina, bývalí vrcholní politici, odborníci, novinári či obhajcovia ľudských práv.

15:31 Asi 2,9 milióna z celkovo 6,6 milióna ukrajinských utečencov odišlo z krajín susediacich s ich vlasťou do iných európskych štátov, uviedla v piatok Organizácia Spojených národov.

15:14 Rusko chce v nadchádzajúcej sezóne vyviezť 50 miliónov ton obilia. Oznámil to ruský minister pôdohospodárstva.

14:53 Slovenský plynárenský priemysel podpísal kontrakt na dodávky nórskeho zemného plynu, ktorý by mal pokryť približne 32 % ročnej spotreby. Ďalšiu zmluvu SPP podpísal na dodávky skvapalneného zemného plynu loďami. Spolu by tieto dodávky mali zabezpečiť od júna okolo 65 % spotreby.

14:36 Energetickú bezpečnosť Slovenska posilní plynovod medzi Poľskom a Slovenskom. "Je natlakovaný, je pripravený fungovať, zatiaľ v testovacej prevádzke," uviedol v piatok predseda vlády Eduard Heger po obhliadke kompresorovej stanice v blízkosti slovensko-poľskej hranice pri obci Výrava v okrese Medzilaborce.

13:37 Kremeľ v piatok na adresu Ukrajiny vyhlásil, že neustále prichádza s protichodnými vyhláseniami, čo Moskve "neumožňuje úplne pochopiť, čo ukrajinská strana chce". Podľa agentúry Reuters to v piatok vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

13:34 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že vyhosťuje piatich zamestnancov chorvátskej ambasády v Moskve. Opatrenie je odvetnou reakciu na obdobný krok Záhrebu, informujú agentúry Reuters a HINA odvolávajúc sa na správy ruských štátnych médií.

13:10 Ruský raketový útok na vojenský objekt v stredoukrajinskom meste Dnipro si v piatok skoro ráno vyžiadal najmenej 10 obetí a viac ako 30 zranených, uviedol tamojší armádny predstaviteľ.

12:06 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v piatok zdôraznil, že Nemecko je povinné podporovať Ukrajinu v boji proti ruským agresorom. Jeho slová zazneli na katolíckom zhromaždení v Stuttgarte, informovala agentúra DPA. "Rozhodli sme sa pomôcť obetiam tejto útočnej vojny," povedal Scholz v prejave na cirkevnom festivale.

11:50 Ukrajina tvrdí, že Rusko rozmiestnilo v Čiernom mori 400 až 500 mín, ktoré sa počas búrok uvoľňujú zo svojich kotevných lán a sú ďalej unášané po mori, čo znemožňuje vývoz tovarov z ukrajinských prístavov. Uviedol to hovorca odeskej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk.

11:33 V ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ktoré obsadili ruské invázne jednotky, objavili záchranári desiatky ďalších civilných obetí. V areáli bývalej továrne sa našlo zhruba 70 mŕtvych tiel.

11:10 Moskvou podporované separatistické sily na východe Ukrajiny v piatok vyhlásili, že dobyli strategicky významné mesto Lyman. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že toto tvrdenie bezprostredne nepotvrdila Moskva ani Kyjev.

10:50 Na území separatistickej Doneckej ľudovej republiky sa nachádza viac než 5000 ukrajinských zajatcov, uviedol podľa agentúry TASS Denis Pušilin.

10:12 Rusko má už taký nedostatok moderného bojaschopného vojenského vybavenia, že do invázie na Ukrajine nasadilo aj 50-ročné tanky. Vo svojej najnovšej správe o situácii na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany, informuje v piatok spravodajská stanica Sky News.

9:55 Velenie ukrajinskej armády tvrdí, že hrozba raketových a leteckých útokov z územia Bieloruska pretrváva. Informovala o tom v piatok britská spravodajská televízia Sky News, ktorá sa odvolala na najnovšiu aktualizáciu situácie na bojiskách zverejnenú ukrajinským ministerstvom obrany.

9:13 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok 2445 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 667 mužov, 1445 žien a 333 detí. O dočasné útočisko požiadalo 163 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3000 osôb.

8:23 Organizácia Spojených národov v piatok uviedla, že počas bojov na Ukrajine zahynulo už najmenej 3998 civilistov a prinajmenšom 4693 ich utrpelo zranenia. OSN súčasne pripúšťa, že skutočný počet obetí a zranených je oveľa vyšší, informovala britská spravodajská televízia Sky News.

8:14 Ťažké boje o mesto Severodoneck na východe Ukrajiny si doteraz vyžiadali životy najmenej 1500 ľudí, informoval primátor mesta Olexandr Striuk. Dodal, že mesto stále odoláva náporu ruských jednotiek. Priznal však, že ruskej prieskumnej a sabotážnej skupine sa podarilo preniknúť do miestneho hotela.

7:46 Bieloruský líder Alexandr Lukašenko vo štvrtok vyhlásil, že posiela vojakov do oblasti na juhu Bieloruska, ktorá hraničí s Ukrajinou. Podľa Lukašenka budú pri hraniciach s Ukrajinou rozmiestnené tzv. práporové taktické skupiny bieloruskej armády.  Bližšie podrobnosti neuviedol, avšak takéto skupiny zvyčajne pozostávajú z mechanizovanej pechoty vrátane tankov.

7:24 Spojené štáty zvažujú, že Ukrajine dodajú moderný delostrelecký salvový raketový systém, ktorý Kyjev žiada. Má ísť o súčasť nového balíka vojenskej pomoci, ktorý by Washington mohol ohlásiť budúci týždeň. Informovala o tom stanica CNN s odvolaním sa na viacerých predstaviteľov.

6:53 Taliansky premiér Mario Draghi nevidí po štvrtkovom telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nádej na mier pre Ukrajinu. Draghi zároveň uviedol, že bude telefonovať aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, s ktorým chce hovoriť o potencionálnom odblokovaní čiernomorských prístavov.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtkovom pravidelnom videopríhovore obvinil Rusko zo "zjavnej politiky genocídy" v Donbase na východe Ukrajiny. Varoval, že ofenzíva Moskvy v tejto oblasti môže skončiť tak, že tento región zostane "neobývaný"

"Toto všetko - vrátane deportácie našich ľudí a masového zabíjania civilistov je zjavnou politikou genocídy páchanou Ruskom," povedal Zelenskyj. Poznamenal tiež, že ruské sily sa snažia zničiť mnohé východoukrajinské mestá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok