Španielsko zaznamenalo ďalšie prípady opičích kiahní, eviduje ich už vyše 80

TA3 TASR
26.5.2022 15:33

Španielsko zaznamenalo 25 nových prípadov opičích kiahní. Dovedna ich celkovo registruje už 84. Vo štvrtok to oznámilo španielske ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra Reuters. Španielsko zaznamenalo ďalších 25 prípadov opičích kiahní, eviduje ich už 84

Španielsko vlajka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Španielsky rezort zdravotníctva uviedol, že zaznamenal aj 73 osôb s podozrením na toto ochorenie. Španielska ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová v stredu oznámila, že Španielsko nakúpi vakcíny proti opičím kiahňam v rámci spoločného nákupu EÚ. Madrid potvrdil, že v Španielsku bol zaznamenaný západoafrický kmeň opičích kiahní, ktorý má úmrtnosť na úrovni jedného percenta.

Španielsky rezort zdravotníctva tiež uviedol, že laboratória už všetky pozitívne vzorky opičích kiahní nesekvenujú. Za opičie kiahne považujú všetky pozitívne testy infekcie kiahňami iného ako ľudského pôvodu.

Portugalsko, Spojené kráľovstvo a Španielsko sú v súčasnosti krajinami s najvyšším počtom prípadov opičích kiahní mimo endemických oblastí v strednej a západnej Afrike.

Medzi typické príznaky nákazy týmto ochorením patria vyrážky. Nakazení môžu mať teplotu a pociťovať bolesť hlavy, chrbta a únavu. Inkubačná lehota ochorenia je zvyčajne 6 – 13 dní, no v ojedinelých prípadoch môže byť aj dlhšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok