Rusko popiera blokovanie vývozu obilnín. Podľa Peskova k tomu viedli opatrenia Západu

TA3 TASR
26.5.2022 13:56

Kremeľ popiera akékoľvek špekulácie o tom, že blokuje vývoz z ukrajinských prístavov, a viní z toho sankcie Západu. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR na základe správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Moskva kategoricky odmieta obvinenia Spojených štátov a Európskej únie, že Rusko zabraňuje vývozu obilnín z čiernomorských prístavov, uviedol Peskov. "Naopak, obviňujeme západné krajiny z prijatia opatrení, ktoré k tomu viedli," dodal.

Kremeľ zároveň vyzval Západ na zrušenie týchto sankcií, ktoré podľa neho zabraňujú vývozu obilia z Ukrajiny. Podľa nemeckej vlády blokuje Rusko na Ukrajine export približne 20 miliónov ton obilnín určených najmä pre severnú Afriku a Áziu – z nich veľkú časť v prístave v Odese.

Bývalý nemecký diplomat Rüdiger von Fritsch tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin sa snaží cielene vyvolať potravinové krízy na Blízkom východe a v Afrike, ktoré Európu destabilizujú masovými pohybmi utečencov.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko v stredu oznámil, že Moskva na odvrátenie potravinovej krízy požaduje zrušenie medzinárodných sankcií uvalených na Rusko za vojenskú inváziu na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok