Slovensko sa má uzavretím zmluvy stať pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry

TA3 TASR
26.5.2022 11:04

Slovenská republika sa má uzavretím zmluvy stať pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA) na nasledujúcich sedem rokov. Vyplýva to z návrhu na uzavretie zmluvy o pridružení medzi SR a ESA, s ktorou vo štvrtok súhlasila vláda.

Európska vesmírna agentúra ESA (TASR)
TASR

V roku 2020 vláda odsúhlasila návrh na pokračovanie SR s ESA vo forme pridruženého člena a ministrovi školstva uložila za úlohu, aby začal s ESA rokovať o príprave medzinárodnej zmluvy. Predkladaný návrh zmluvy o pridružení nahrádza zmluvu o európskom spolupracujúcom štáte a posilňuje doterajší vzájomný bilaterálny vzťah SR s ESA pridružením do agentúry. 

"Pridružené členstvo v ESA počas obdobia nasledujúcich siedmich rokov umožní slovenským firmám priame zapojenie sa do dodávateľských reťazcov v rámci ESA, čo môže predstavovať príležitosti pre subdodávateľov automobilového alebo leteckého priemyslu diverzifikovať časť svojho portfólia," uvádza sa v predloženom materiáli z dielne rezortu školstva.

Dodávateľské príležitosti môže využiť aj sektor software spoločností. Táto spolupráca umožní rozvoj slovenských start-up a spin-off spoločností. "Ide o ambicióznejšiu a intenzívnejšiu formu spolupráce, ktorá zároveň otvára možnosť účasti slovenských subjektov v rámci vybraných voliteľných programov ESA a umožňuje priamu spoluprácu s jej členskými štátmi, čo SR doterajšia spolupráca s ESA neumožňovala," píše sa v materiáli.

Príspevok do ESA v rámci pridruženého členstva pozostáva z povinného členského príspevku na pokrytie výdavkov základných aktivít agentúry a príspevku posilňujúceho národný vesmírny program. Uzavretie zmluvy o pridružení na obdobie sedem rokov predpokladá od roku 2022 naďalej ročný odhadovaný finančný príspevok SR do ESA vo výške zhruba 4,5 milióna eur ročne a 500 000 eur ročne na prevádzku vesmírnej kancelárie. Predkladaná zmluva je medzinárodnou zmluvou prezidentského typu, ktorá pre nadobudnutie platnosti pre SR vyžaduje súhlas Národnej rady SR a ratifikáciu prezidentkou SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok