Proces v kauzách vraždy Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov pokračuje. Marček odmietol vypovedať

TA3 TASR
26.5.2022 09:46

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje aj vo štvrtok proces v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov. Pokračovať by sa malo aj vo výsluchu Zoltána Andruskóa, ktorý je v kauze prípravy vrážd prokurátorov vylúčený na samostatné konanie. V prípade novinárovej vraždy je právoplatne odsúdený na 15 rokov väzenia.

Súd v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan K. a Darko D. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zs. Na aprílovom pojednávaní sa Tomáš Sz. priznal k všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu. Poškodení prokurátori nie sú na pojednávaní prítomní.

Miroslav Marček odmietol pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedať v kauzách objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov. Zdôvodnil to tým, že je v prípade prípravy vrážd prokurátorov obvinený. V kauze vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je právoplatne odsúdený na 25 rokov väzenia. Senát ŠTS jeho žiadosti vyhovel. "Svedok, ktorý bol obvinený, má právo odmietnuť vypovedať. A to aj vtedy, ak sa už právoplatne skončilo trestné stíhanie," zdôvodnila predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová. Súd preto neskôr prečíta predchádzajúce výpovede svedka. Miroslav Marček odmietnutie výpovede argumentoval aj príbuzenským vzťahom s Tomášom Szabóom i prípadnými rozpormi, ktoré by mohli nastať z dôvodu časového odstupu od jeho predchádzajúcich výpovedí.

"Pral som peniaze pre Norberta B. a poznal som hierarchiu v zločineckej skupine," zdôraznil s tým, že takto vypovedal od prvej chvíle zadržania. Vyhlásil, že celé vedenie polície pracovalo pre mafiu. Zoltán Andruskó dostal 15 rokov nepodmienečne. Zároveň súd pojednáva aj kauze prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho. "Z nášho pohľadu to nie je príliš podstatná okolnosť pre dokazovanie vo veci, ktorá sa tu prejednáva," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus, pričom výpoveď Zoltána Andruskóa nechcel komentovať. "Budem ju hodnotiť v záverečnej reči," zdôraznil. 



Zoltán Andruskó ďalej uviedol, že sa mu Alena Zsuzsová po objednávke vrážd vyhrážala v mene Mariana Kočnera zabitím. "Začal som sa báť o život a stále sa bojím," odpovedal na otázku Mariana Kočnera, aký mal ku nemu vzťah. Marian Kočner kládol svedkovi otázky takmer dve hodiny. "Procesná situácia Mariana K. je mimoriadne komplikovaná. Prichádza do úvahy aj mimoriadny trest, takže je pochopiteľné, že sa bráni. Musíme to rešpektovať, musíme byť trpezliví," zareagoval splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Roman Kvasnica.

"Z môjho pohľadu sú zatiaľ odpovede svedka veľmi chaotické a rozporuplné s pôvodným konaním," podotkla obhajkyňa Aleny Zsuzsovej Júlia Vestenická. Rozpory vo výpovediach nechcela konkretizovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok