Falošná lekárka dostala doživotie za smrť a spôsobenie vážnych škôd na zdraví pacientov

TA3 TASR
26.5.2022 07:44

Na doživotné väzenie odsúdil v stredu súd v Nemecku ženu, ktorá sa vydávala za lekárku a zapríčinila smrť niekoľkých ľudí.

Falošná lekárka dostala doživotie za smrť a spôsobenie vážnych škôd na zdraví pacientov
TASR/DPA

Ako uviedol krajský súd v meste Kassel, dôkazy preukázali, že 51-ročná žena, ktorej meno v súlade s nemeckými pravidlami ochrany súkromia nezverejnili, použila sfalšovanú licenciu, aby mohla získať zamestnanie na pozícii anestéziologičky.

Sudcovia dospeli k záveru, že traja pacienti prišli o život v dôsledku chýb v liečbe, kým niekoľko ďalších utrpelo závažné poškodenie zdravia, približuje agentúra DPA. Súd ženu uznal za vinnú z troch bodov vraždy a desiatich bodov pokusu o vraždu.

Poukázal pritom na osobitnú závažnosť zločinov, čo odsúdenej sťaží možnosť prepustenia po 15 rokoch, vysvetľuje AP. To je obdobie, ktoré si osoby odsúdené na doživotie v Nemecku musia odpykať vo väzení, aby sa mohlo zvážiť ich prípadné prepustenie.

Prokuratúra ženu obvinila, že v nemocnici v meste Fritzlar blízko Kasselu nesprávne dávkovala anestetiká a nesprávnym spôsobom liečila otravu krvi. Zodpovedná má byť aj za niekoľkohodinový nedostatok kyslíka, ako i za poškodenie kardiovaskulárneho systému a zlyhanie orgánov u pacientov. Prokuratúra uviedla, že žena konala v túžbe naliehavej potreby uznania.

Po práci v nemocnici v meste Fritzlar, kde bola v období rokov 2015–2018, prešla na kliniku na severe Nemecka. Úradníci z regionálneho lekárskeho združenia však poukázali na nezrovnalosti v jej záznamoch a nahlásil ju aj Hesenský lekársky spolok i bývalý zamestnávateľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok