ONLINE: Rusi stratili takmer tisíc tankov. Ruskí vojaci ovládli mesto Lyman na severe Doneckej oblasti

TA3 TASR ČTK
26.5.2022 07:10

Ruská armáda stratila takmer 1000 tankov, viac ako 350 diel, 30 stíhacích bombardérov a viac ako 50 helikoptér, informovali CNN a Financial. Ukrajina priznáva veľkú porážku. Ruskí vojaci ovládli mesto Lyman na severe Doneckej oblasti, pripustila vláda v Kyjeve. Ukrajinské sily sa údajne stiahli na západ. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:53 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra. 

23:47 Kyjev preveruje správy o strate východoukrajinského mesta Lyman. O možnom dobytí jednej z posledných ukrajinských bášt na severnom brehu rieky Severný Donec napísal v piatok ruskojazyčný server BBC s odvolaním sa na poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksija Arestovyča a hlásenie ukrajinského generálneho štábu. O Lyman vedú ukrajinskí vojaci už niekoľko dní tvrdé boje s ruskými silami.

23:07 Ruská armáda stratila takmer 1000 tankov, viac ako 350 diel, 30 stíhacích bombardérov a viac ako 50 helikoptér, informovali CNN a Financial s odvolaním sa na vysokého predstaviteľa Pentagónu. Píše NEXTA na Twitteri.

23:05 Bojová situácia na východe Ukrajiny je ešte horšia, než ľudia hovoria, a krajina teraz potrebuje ťažké zbrane, aby mohla efektívne bojovať proti Rusku. Vo štvrtok to vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

22:25 Ukrajina priznáva veľkú porážku. Ruskí vojaci ovládli mesto Lyman na severe Doneckej oblasti, pripustila vláda v Kyjeve. Ukrajinské sily sa údajne stiahli na západ.

20:51 Ukrajinský predstaviteľ Petro Andriuščenko vo štvrtok oznámil, že ruskí vojaci okupujúci Mariupol zrušili letné školské prázdniny v tomto prístavnom meste na juhovýchodne krajiny, aby sa žiaci pripravili na prechod na ruský učebný plán.

20:17 Členské štáty Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v rezolúcii prijatej vo štvrtok prevažnou väčšinou hlasov ostro odsúdili vojnu Ruska na Ukrajine a útoky na tamojšie zdravotnícke zariadenia.

19:42 Šéf ruskej diplomacie Lavrov podľa TASS uviedol, že zásobovanie Ukrajiny západnými zbraňami, ktoré môžu zasiahnuť ruské územie, je krok k eskalácii.

19:18 Moskva je pripravená "výrazne prispieť" k odvráteniu hroziacej potravinovej krízy, ak Západ odvolá sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s vojenskou inváziou na Ukrajinu. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin počas telefonátu s talianskym premiérom Mariom Draghim.  

19:06 Francúzsky prezident Emmanuel Macron požiadal vo štvrtok tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby rešpektoval zvrchovanú voľbu Fínska a Švédska vstúpiť do NATO. Informovala agentúra AFP.

18:55 Ruský súd potvrdil prepustenie 115 príslušníkov Národnej gardy, ktorí podali námietku proti svojmu prepusteniu za to, že sa odmietli zúčastniť na vojenskej operácii Moskvy na Ukrajine. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AFP. 

18:46 Príčinou hromadenia vlakov na hranici s Ukrajinou je nedostatok vozňov. Uviedol to minister dopravy Doleťal. Tovar sa v Čiernej nad Tisou totiž musí prekladať zo širokého rozchodu na úzky. Dodal, že ak má Slovensko pomôcť Ukrajine vyvážať pšenicu či obilie po železnici do Európy, bude to "obrovsky náročná úloha".

17:49 uhokórejský dobrovoľný bojovník Ri Kun, ktorý bol zranený na Ukrajine, sa vracia domov, kde podstúpi rehabilitáciu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenované zdroje. 

17:48 Najbohatší muž Ukrajiny Rinat Achmetov vo štvrtok oznámil, že plánuje zažalovať Rusko za straty vo výške 17 až 20 miliárd dolárov spôsobené bombardovaním oceliarní Azovstaľ, ktoré vlastní v zničenom meste Mariupol. 

17:35 Fínska premiérka Sanna Marinová si vo štvrtok na návšteve Ukrajiny pozrela mestá Buča a Irpiň v okolí Kyjeva a potom sa v metropole stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News. 

16:55 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že Západ neuspeje vo svojich snahách izolovať Rusko a že sám bude čeliť ekonomickým problémom. Informovali agentúry AP a Reuters.

16:16 Nemecká fregata Mecklenburg-Vorpommern triedy Brandenburg opustila vo štvrtok námornú základňu Wilhelmshaven a smeruje na sever, aby posilnila severné krídlo Severoatlantickej aliancie. Vojnová loď sa má na najbližšie mesiace stať súčasťou síl rýchlej reakcie NATO.

16:04 Najmenej štyria ľudia prišli vo štvrtok o život počas ostreľovania východoukrajinského mesta Charkov ruskými silami. Oznámil to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov. Informovala agentúra AFP. 

16:03 Český prezident Miloš Zeman prijal vo štvrtok na zámku v Lánoch švajčiarskeho prezidenta Ignazia Cassisa. Rokovali o vzťahoch oboch krajín, vzťahoch Švajčiarska s Európskou úniou aj o vojne na Ukrajine. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz. 

15:56 Ukrajina vo štvrtok uviedla, že v Donbase na východe krajiny prebehajú doposiaľ najintenzívnejšie boje, keďže ruské sily sa snažia dostať hlbšie do tohto priemyselného regiónu. Informovala agentúra AFP. 

15:33 Taliansky mierový plán pre Ukrajinu "nie je seriózny", vyhlásil vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Správu priniesla tlačová agentúra ANSA. 

15:13 Ukrajinskí velitelia pripustili ťažkú situáciu na bojisku a v médiách vyzvali západných partnerov k dodávkam zbraní, predovšetkým ďalekonosných.

15:11 Rusko vyhostí novinárov západných krajín, ak bude platforma YouTube na svojich stránkach blokovať prístup k tlačovým konferenciám ruského ministerstva zahraničných vecí. Povedala to vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje denník The Guardian citujúci zo správy ruskej agentúry TASS. 

14:30 Putin vyhlásil, že odchod niektorých západných spoločností z Ruska bolo tým najlepším, čo sa mohlo krajine stať. Zdôraznil, že pokračuje program nahradzovania dovozu ruskou výrobou. Poznamenal tiež, že Rusi, ktorí si predtým dopriali luxusný tovar, na ktorý Západ po vypuknutí vojny uvalil sankcie, si ho budú dopriať aj naďalej, len ich to vyjde drahšie.

14:22 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vo štvrtok varoval, že Moskva síce v poslednej dobe upriamuje svoju pozornosť najmä na Donbas, stále sa však nevzdala plánov na ovládnutie ukrajinskej metropoly. Kličko sa takto vyjadril na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose, informuje denník The Guardian. 

14:07 Ruský vojak, ktorý sa po 45 dňoch strávených v zajatí na Ukrajine vrátil do svojej vlasti, v rozhovore pre denník The Guardian rozprával o tom, ako táto jeho skúsenosť ovplyvnila jeho telesné a duševné zdravie. S vojakom, ktorého totožnosť nebola zverejnená, sa rozprával spravodajca týchto britských novín pôsobiaci v Rusku. 

13:44 Fínska premiérka Sanna Marin pricestovala do Irpinu.

13:25 Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová obvinila vo štvrtok ruského prezidenta Vladimira Putina, že blokádu obilia v ukrajinských prístavoch sa snaží využiť ako zámienku na zrušenie medzinárodných sankcií, ktoré Západ na Moskvu uvalil za ruskú inváziu na Ukrajinu.

13:13 Západné krajiny neodradia Rusko od vojny proti Ukrajine ekonomickými sankciami. Jediný spôsob, ako ukončiť vojnu, je vojenská porážka Ruska. Na pôde Viedenského inštitútu pre medzinárodné hospodárske porovnania to vo štvrtok vyhlásil ruský ekonóm a sociológ Vladislav Inozemcev.

12:46 Ruský prezident Vladimir Putin nevyhrá vojnu na Ukrajine a nebude môcť ani diktovať podmienky mieru. Vo švajčiarskom Davose to vo štvrtok vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz s tým, že šéf Kremľa podľa neho na Ukrajine nesplnil žiaden zo svojich strategických cieľov. Informovala o tom agentúra AFP a magazín Der Spiegel.

12:12 Putin začne vyjednávať o mieri, keď si uvedomí, že nemôže prelomiť ukrajinskú obranu. Vojnu nesmie vyhrať a som presvedčený, že nevyhrá, povedal Scholz.

11:41 Ak by Rusko zvíťazilo vo vojne na Ukrajine, bude postupovať ďalej a mohlo by ohroziť aj Slovensko. Pre spravodajskú stanicu Sky News to vo švajčiarskom Davose povedal slovenský premiér Eduard Heger.

11:34 Rusmi dosadený guvernér Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo oznámil, že v oblasti platí predpis, ktorý ukladá všetkým obchodníkom mať všetky cenníky a cenovky v dvoch menách, hrivnách a rubľoch. "Je to povinná podmienka, aby smeli pokračovať v podnikaní," vyhlásil podľa agentúry Interfax.

11:07 Podpredseda vlády Ruskom anektovaného Krymského polostrova Georgij Muradov sa domnieva, že Azovské more je pre Ukrajinu navždy stratené. Informoval denník The Guardian.

10:13 Vodca samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin vyzval na urýchlenie ruskej vojenskej operácie v Donbase. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na rozhovor s Pušilinom, ktorý zverejnila ruská štátna agentúra Ria Novosti. 

9:49 Približne 8000 ukrajinských vojnových zajatcov je údajne zadržiavaných v dvoch separatistických "republikách" na východe Ukrajiny – v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike. Povedal to vo štvrtok predstaviteľ LĽR Rodion Mirošnik. Informovala stanica Sky News.

9:28 Bieloruské ministerstvo obrany vyhlásilo verejnú súťaž na dvadsaťtisíc kovových štítkov, prezývaných psie známky, ktoré slúžia na rozpoznanie mŕtvych. Na tender upozornil opozičný denník Naša Niva.

8:50 Ruskom koordinovaní separatisti oznámili, že v Doneckej a Luhanskej oblasti je približne osem tisíc ukrajinských zajatcov. Údaj nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

8:26 Ruské jednotky za posledných 24 hodín ostreľovali viac ako 40 obcí a miest v Donbase na východe Ukrajiny. V dôsledku toho prišlo o život šesť ľudí a ďalších 12 ich bolo zranených. Podľa agentúry Reuters o tom vo štvrtok informovala Spoločná pracovná skupina ukrajinských ozbrojených síl.

8:13 Ruské sily sa sústredia na plné ovládnutie mesta Lyman v Doneckej oblasti, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády vo svojom rannom hlásení.

7:12 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken oznámil v stredu zriadenie novej skupiny, ktorá pomôže v úsilí ukrajinskej generálnej prokuratúry zdokumentovať vojnové zločiny a ďalšie zverstvá spáchané na Ukrajine. Budú sa na nej spoločne podieľať Británia, Európska únia a Spojené štáty, informovala stanica CNN.

7:10 Medzinárodný výbor Červeného kríža v stredu uviedol, že približne 300 rodinám z Ruska a Ukrajiny bol schopný poskytnúť informácie o osude ich blízkych. Informovala o tom agentúra AP. 

7:08 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa okamžite stiahol z Ukrajiny. Informovala agentúra DPA.

7:05 Najmenej 150 ľudí pochovala do masového hrobu miestna polícia v meste Lysyčansk na východe Ukrajiny. Na platforme Telegram to v stredu uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Sergej Hajdaj. Informovala agentúra DPA.

7:00 Ukrajina nariadila zrušenie bezvízového cestovania pre ruských občanov, pričom uviedla, že tento krok je potrebné prijať pre posilnenie pohraničnej bezpečnosti v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Informuje televízia Sky News. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok