Ohrozí Matovičov balíček samosprávy? Droba a Tomáš sú kritickí, Leščáková a Kremský stoja za šéfom OĽANO

TA3
25.5.2022 21:45

Parlament schválil protiinflačný balíček z dielne ministra financií Igora Matoviča. Čelil ostrej kritike zo strany opozície, ale aj SaS, ktorá síce balík pomoci nevetovala, ale ani zaň nezahlasovala. Kde na to vláda vezme peniaze? V relácii Téma dňa diskutovali Juraj Droba, Erik Tomáš, Peter Kremský a Viera Leščáková.

tema_20.jpg
TA3

Radosť verzus šok a sklamanie

Droba (SaS) s prijatím balíka nie je veľmi spokojný, v ohrození sú teraz podľa neho samosprávy. "Nestačím sa čudovať, samospráva tu dva roky zachraňovala vláde reputáciu, česť a existenciu. Absolútne nesystémovým spôsobom odobrali peniaze samospráve, dôsledky budú katastrofálne. Som z toho šokovaný," uviedol.

Leščáková zo strany Za ľudí balík pomoci obhajuje. "Podporili sme deti a každý by z toho mal mať radosť. Rodiny s deťmi sú najviac ohrozené, nie sme sami, ktorí tieto opatrenia zavádzajú," povedala v TA3. S podporou balíka sa pridal aj Kremský za hnutie OĽANO.

Erik Tomáš (Hlas-SD) kritikou nešetril, podľa neho z tohto balíka nemá každý radosť a veľkým triumfom by to nenazýval. "Všetci sme čakali naozaj protiinflačné opatrenia. Radosť určite nemajú dôchodcovia, nedalo sa im nič, nič nemajú ani bezdetné rodiny či pracujúci. Hlas navrhol rozšíriť túto skupinu, bohužiaľ, zmietli to zo stola," dodal.

Padnú samosprávy na kolená?

Droba reagoval s tým, že podpora rodiny je správna, ale táto politika ich nepodporuje. "Tie peniaze vytiahnu z vrecka rodín," uviedol s tým, že podľa štatistiky miest a obcí bude musieť až 500 obcí ísť do nútenej správy. "Nemajú z čoho platiť osvetlenie, plat primátorovi alebo starostovi. Situácia v samospráve je katastrofálna, padne na kolená. Budeme nútení sotva kúriť a svietiť," uviedol.

Kremský však Drobovi odkázal, že mestá a obce mali vlani prebytok štátneho rozpočtu. "Nehovorme tu o úbohých obiach, ktoré ťažko bojujú s peniazmi. Matovič garantoval, že ak sa na neho nejaká obec obráti, tak jej ministerstvo financií pomôže," spresnil.

Droba na to reagoval s tým, že síce vznikli prebytky, ale tie už boli investované naspäť do krajov. "Dotlačili nás do situácie, keď ako kraj budeme musieť prijať drastické opatrenia. Malé obce budú mať najväčší problém," dodal.

SaS dochádza trpezlivosť

Prečo SaS protiinflačný balík pomoci nevetovala? "Veto by znamenalo možný rozpad koalície. SaS si stanovila jasnú podmienku - žiadne vyššie dane, a to bolo dodržané. Hlasovali sme proti, ale nevetovali sme to," povedal s tým, že trpezlivosť SaS je však už na kraji.

"Matovič jednou rukou dáva a druhou ide brať," reagoval Tomáš a zastal sa Drobu. Matovič toho podľa neho už veľa sľuboval aj samosprávam a len málo z toho splnil.

Kremský na situáciu v koalícii reagoval s tým, že sa hádajú o riešeniach pre ľudí. "Zvýšené náklady tento rok nebudú také vysoké, príjmy do štátneho rozpočtu sa zvyšujú s infláciou," uviedol. Droba však na to reagoval, že mnohé návrhy sú nesystémové a "šité horúcou ihlou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok