Kuchynský minimalizmus: Naozaj nepotrebujete toľko riadu, vystačíte si s týmto

TA3/zm
26.5.2022 16:00

Je jedno, či zariaďujete novú kuchyňu alebo už dávno máte všetko, čo gazdinka potrebuje. Kuchynský minimalizmus odkazuje na nový trend, v rámci ktorého sa upozorňuje na to, že máme všetkého až príliš veľa. A ani to nepotrebujeme. Vystačíme si s týmto.

Kuchynský minimalizmus: Naozaj nepotrebujete toľko riadu, vystačíte si s týmto
Pexels

Ak chcete ušetriť v kuchyni miesto a nezahlcovať domácnosť množstvom zbytočností, prejdite si nasledujúci zoznam, v ktorom sú najpotrebnejšie kúsky kuchynskej výbavy. A skutočne vám budú stačiť na všetko, čo potrebujete.

Kvalitná panvica

Mať jednu šikovnú panvicu s nepriľnavým povrchom a ste kráľovnou kuchyne. Dajú sa na nej pripraviť vajíčka, palacinky, ale aj mäso. Ak si idete kupovať novú, vopred pozerajte na to, či je vhodná do umývačky riadu a šanujte si ju tým, že nepoškriabete povrch ostrými predmetmi.

Menší hrniec s rúčkou

Za menší hrniec považujeme napríklad taký, ktorý má objem okolo troch litrov. Je veľmi praktický, dokážete v ňom navariť pre jednu, ale aj pre štyri osoby, napríklad ak hovoríme o omáčke. Dlhá rúčka vám pomôže s jednoduchou manipuláciou a uvidíte, že si ho veľmi obľúbite. Napríklad už len pri raňajkách, keď varíte vajíčka na tvrdo alebo zohrievate mlieko na kašu.

Vývarový hrniec

Je presným opakom, malého šikovného s rúčkou. Tento veľký hrniec vám poslúži od prípravy polievok až po prívarky, omáčky alebo mäso na šťave. Dokonca aj zavárať môžete práve v tomto jednom kuchynskom kúsku, hoci to bude na viackrát.

Hlboký plech

Plytký plech môžete používať obmedzene, ale hlboký, to je iná vec. Od klasického pečenia koláčov, až po pečenie zeleniny, mäsa alebo aj francúzskych zemiakov. Je to skrátka povinný kúsok výbavy každej gazdinej, a natoľko multifunkčný, že dokáže suplovať v mnohých prípadoch aj hrnce.

Sklenená zapekacia misa

Misa zo skla s poklopom je podobný zázrak ako hlboký plech. Aj do tohto náčinia dokážete dať takmer všetko od sladkých až po slané pokrmy, so šťavou i bez. Ak nemáte voľný horák na sporáku, ľahko si poradíte aj v rúre s takouto misou, ktorá dokonca môže ísť aj do mikrovlnky.

Ponorný mixér

Od riadu prejdime k spotrebičom. Moderná žena ich má mnoho, alebo ak aj nie, tak aspoň jeden multifunkčný robot. No keby ste si mali vybrať len jedného elektrického pomocníka, potom by to mal byť ponorný mixér. Naozaj s ním dokážete vyčarovať v kuchyni veľa.

Odmerky

Hoci prioritne slúžia odmerky na to, aby ste odmerali tekutinu, v kuchyni dokážu mať oveľa všestrannejšie využitie. Napríklad, ak nemáte malú kuchynskú váhu, mnohé odmerky ukazujú aj objem múky či cukru. Navyše, dokážu poslúžiť v určitých prípadoch aj ako misky, napríklad ak potrebujete niečo vyšľahať.

Silikónové formy a dosky

Drevené dosky alebo plechové náčinie zaberá pomerne veľa miesta. Vymeňte ho za silikónové kuchynské pomôcky. Zoberte si to len na príklade dosky na cesto. Drevená verzus silikónová, ktorá sa dá stočiť, zaberú neporovnateľné miesto. Podobne je to aj s niektorými formami na koláče.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok