Orbán avizoval založenie fondu na zdanenie extra zisku bánk, ako aj posilnenie armády

TA3 TASR
25.5.2022 19:56

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán avizoval, že v záujme pomoci rodinám v ťažkej ekonomickej situácii jeho kabinet založí fond na ochranu režijných nákladov domácností, do ktorého budú prispievať banky a kooperácie zo svojho nadmerného zisku, ako aj fond obrany, z ktorého bude posilnená armáda.

Viktor Orbán 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Vojna sa naťahuje, bruselská politika sa nezlepšuje, čo spolu vedie k drastickému zvyšovaniu cien," povedal Orbán, podľa ktorého v súčasnosti chráni rodiny v Maďarsku znižovanie režijných nákladov domácností, avšak cena energií neustále stúpa, preto je čoraz ťažšie chrániť tieto rodiny. "Navyše treba neodkladne posilniť armádu," dodal.

Podľa premiéra vplyvom rastúcich úrokov a cien prichádzajú banky a nadnárodné spoločnosti k väčším ziskom, preto sa vláda rozhodla zriadiť fondy, z ktorých bude hradená ochrana rodín a posilnenie ozbrojených síl. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti na základe statusu premiéra zverejneného v stredu po rokovaní vlády na Facebooku.

Orbán spresnil, že do fondov budú musieť prispievať veľkou časťou svojho extra zisku banky, poisťovne obchodné reťazce a letecké spoločnosti. Zdôraznil, že opatrenie je ohraničené na obdobie rokov 2022 a 2023.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok