Prívrženci zbraní navrhujú ozbrojených policajtov na amerických školách

SITA
22.12.2012 12:28

Najvplyvnejšia americká skupina združujúca prívržencov zbraní v piatok vyzvala parlament, aby namiesto plošného zákazu útočných zbraní nariadil rozmiestnenie ozbrojených policajtov na všetkých školách po celej krajine.

Prívrženci zbraní navrhujú ozbrojených policajtov na amerických školách
SITA

Podľa viceprezidenta National Rifle Association Waynea LaPierrea by sa tým minimalizovalo riziko výskytu udalostí podobných tej spred týždňa, keď na connecticutskej základnej škole vyčíňal strelec. Podľa prívržencov nosenia zbraní totiž neexistuje žiadny dôvod na sprísnenie súčasných zákonov. Ako povedal LaPierre novinárom, "jedinou vecou, ktorá zastaví zlého človeka so zbraňou je dobrý muž so zbraňou". Podľa jeho slov je jeho organizácia ochotná pomáhať pri bezpečnostných opatreniach, keďže aktuálny vývoj považuje za "démonizovanie" vlastníkov zbraní.

Piatková šialená streľba 20-ročného Adama Lanzu, ktorý zabil 26 ľudí a následne aj seba, vyvolala opätovné diskusie na tému sprísnenia veľmi benevolentných zákonov týkajúcich sa držby zbraní v USA. Kontrola zbraní je však v Spojených štátov citlivou témou a prezident Barack Obama sa jej počas svojho prvého funkčného obdobia vyhol. Federálny zákaz na útočné zbrane z roku 1994 vypršal v roku 2004 a vtedajší prezident George W. Bush ho neobnovil. Mnoho Američanov, najmä republikánov, si však myslí, že právo na nosenie zbraní je nedotknuteľné. Obama v stredu oznámil, že poveril svojho viceprezidenta Joea Bidena úlohou dohliadať na prípravu konkrétnych legislatívnych návrhov na obmedzenia pre útočné zbrane.

Prísnejšiu kontrolu zbraní v USA podporil aj anglikánsky arcibiskup z Canterbury

Arcibiskup z Canterbury Rowan Williams podporil dnes prísnejšiu kontrolu zbraní v Spojených štátoch.
Podľa jeho vyhlásenie dostupnosť účinných zbraní privádza ľahko ovplyvniteľných ľudí k násiliu.
Vodca anglikánskej svetovej komunity, ktorá má približne 80 miliónov členov, povedal, že bolo ťažké dostať sa do vianočnej nálady pri životoch, ktoré sa tak brutálne skrátili a kvôli nepredstaviteľnej strate a traume, ktorú utrpeli rodičia.
Osamelý strelec zavraždil 14. decembra 20 detí a šesť dospelých v škole v americkom štáte Connecticut, doplnila agentúra AP.
"Ľudia používajú zbrane, ale v istom zmysle aj zbrane používajú ľudí. Ak máme technológiu pre páchanie násilia ľahko po ruke, sú naše voľby pomýlené a sme náchylnejší na to byť vmanipulovaní do násilného konania," dodal Williams.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok