Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacná gélová fólia vytiahne zo vzduchu vedrá pitnej vody za deň

Lacná gélová fólia vytiahne zo vzduchu vedrá pitnej vody za deň
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nedostatok vody je veľkým problémom pre väčšinu svetovej populácie, ale so správnym zariadením sa dá pitná voda získať aj zo vzduchu. Výskumníci z Texaskej univerzity v Austine teraz demonštrovali lacnú gélovú fóliu, ktorá dokáže aj z veľmi suchého vzduchu vytiahnuť mnoho litrov vody za deň.

Gél sa skladá z dvoch hlavných zložiek, ktoré sú lacné a bežné. Prvou z nich je celulóza, ktorá pochádza z bunkových stien rastlín, a druhou je takzvaná konjaková guma, čo je široko používaná potravinárska prísada. Tieto dve zložky spoločne vytvárajú gélovú vrstvu, ktorá dokáže absorbovať vodu zo vzduchu a potom ju na požiadanie uvoľňuje bez potreby veľkej energie.

Pórovitá štruktúra gumy najprv priťahuje vodu, ktorá kondenzuje zo vzduchu okolo nej. Celulóza je medzitým navrhnutá tak, aby reagovala na mierne teplo tým, že sa zmení na hydrofóbnu a uvoľní zachytenú vodu.

Gélovú fóliu možno strihať a formovať do akéhokoľvek tvaru.

Podľa tímu je výroba gélu tiež pomerne jednoduchá. Základné zložky sa zmiešajú a potom sa nalejú do formy, kde do dvoch minút stuhnú. Potom sa vysuší mrazom, následne sa vylúpe z formy a je pripravený na prácu. Dá sa vyrobiť v podstate do akéhokoľvek potrebného tvaru a pomerne ľahko a lacno sa dá zväčšiť.

Počas laboratórnych testoch dokázala gélová fólia vyžmýkať zo vzduchu úžasné množstvo vody. Pri relatívnej vlhkosti 30 % vyprodukovala 13 litrov vody denne na kilogram gélu. A aj keď vlhkosť klesla len na 15 %, čo je málo aj pre púštny vzduch, stále dokázala vyprodukovať viac ako 6 litrov vody denne na kilogram gélu.

Vzorka novej gélovej fólia, ktorá dokáže zo vzduchu vytiahnuť obrovské množstvo pitnej vody.

To je obrovské zlepšenie v porovnaní s inými vyvíjanými zberačmi vody. Najvyššia hodnota predtým bola 8,66 litra, ale to bolo vo vzduchu s oveľa vyššou vlhkosťou. Ostatné technológie dosiahli maximálnu hodnotu 5,87 litra pri 30-percentnej vlhkosti vzduchu.

Podľa tímu by sa účinnosť novej gélovej fólie mohla ešte zlepšiť vytvorením hrubších absorpčných vrstiev alebo iných maticových útvarov materiálu. A čo je azda najdôležitejšie, výroba tohto materiálu je mimoriadne lacná, pretože jeden kilogram stojí len 2 doláre. To je ďalší dôležitý faktor pri rozširovaní tejto technológie a jej dostávaní sa do vzdialených oblastí a rozvojových krajín, kde je najviac potrebná.

Výskum bol uverejnený v magazíne Nature Communications.