Proces v kauzách vraždy Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov pokračuje

TA3 TASR
25.5.2022 09:51

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje aj v stredu proces v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov. Okrem čítania listinných dôkazov by mal byť vypočutý Zoltán Andruskó, ktorý je v kauze prípravy vrážd prokurátorov vylúčený na samostatné konanie. V prípade novinárovej vraždy je právoplatne odsúdený na 15 rokov väzenia.

Súd v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz., Dušan K. a Darko D. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zs. Na aprílovom pojednávaní sa Tomáš Sz. priznal k všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu. Poškodení prokurátori nie sú na pojednávaní prítomní.

Na stredajšom pojednávaní obhajuje Mariana K. advokát Martin Pohovej. V utorok (24. 5.) ho obhajoval Andrej Šabík. Predtým Marek P., ktorý má po vzatí do väzby dočasne pozastavený výkon funkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok