ONLINE: Rusko zničilo alebo poškodilo desiatky škôl, situácia v Donbase je podľa Kulebu zlá

TA3 TASR ČTK
25.5.2022 06:43

Ruské rakety údajne zasiahli ukrajinskú továreň na výrobu motorov a niekoľko železničných staníc. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyhlásil, že situácia v Donbase na východe Ukrajiny je "mimoriadne zlá". Boje dosiahli už aj hranice kľúčového mesta Severodoneck. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:52 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

22:55 Ak by Rusko náhle uťalo dodávky zemného plynu do Česka, ohrozilo by to existenčne či veľmi vážne štvrtinu českých podnikov a v prípade výrobného sektora až 40 % firiem. Potvrdil to prieskum Česko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory.

22:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by mal 15. júna prehovoriť k českým poslancom a senátorom. Po rokovaní so šéfom Senátu Milošom Vystrčilom to v stredu na Twitteri oznámila predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová.

22:15 Rusko zničilo alebo poškodilo najmenej 56 ukrajinských škôl takým spôsobom, ktorý naznačuje možný vojnový zločin. V stredu o tom informovala agentúra Associated Press. Situáciu nezávisle preverili AP a investigatívny dokumentárny program Frontline americkej verejnoprávnej organizácie PBS.

21:35 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu oznámil desaťpercentné zvýšenie minimálnej mzdy a penzií v nasledujúcich týždňoch. Tento krok prichádza v čase, keď ruská ekonomika čelí nebývalej vlne medzinárodných sankcií, vyvolaných inváziou Ruska na Ukrajine.

20:39 Dvojicu Bielorusov, ktorí sú údajne členmi tzv. Vagnerovej skupiny, obvinili zo zabíjania civilistov neďaleko Kyjeva. Ide o prvých zahraničných žoldnierov, ktorí na Ukrajine čelia obvineniam z vojnových zločinov. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky denníka The Guardian.

20:14 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba obvinil v stredu Severoatlantickú alianciu z toho, že "nerobí doslova nič" vo svetle ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Zároveň však vyzdvihol "revolučné" rozhodnutie Európskej únie podporiť Kyjev.

19:40 Nemenovaný proruský činiteľ v okupovanom ukrajinskom meste Mariupol v stredu uviedol, že v priebehu niekoľkých dní z tamojšieho prístavu vypláva prvá loď odvtedy, ako sa tohto mesta zmocnili ruskí vojaci. S odvolaním sa na správu ruskej tlačovej agentúry TASS o tom informoval denník The Guardian.

19:20 Mierový plán pre Ukrajinu, ktorý vypracovalo Taliansko, je odtrhnutý od reality, vyhlásila v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. "Nemôžete na jednej strane dodávať Ukrajine zbrane a na druhej strane predložiť plán pre mierové vyriešenie situácie," uviedla Zacharovová na tlačovej konferencii.

18:52 Britský minister obrany Ben Wallace v stredu odmietol návrh Ruska, že povolí potravinové koridory na Ukrajine, ak budú zrušené protiruské sankcie. Wallace vyhlásil, že Rusko musí urobiť "správu vec", odísť z Ukrajiny a uvoľniť obilie pre krajiny, ktoré ho potrebujú.

18:29 Európska banka pre obnovu a rozvoj si plánuje zabezpečiť ďalšie financie na obnovu Ukrajiny. Uviedla to v týchto dňoch na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose šéfka EBOR Odile Renaudová-Bassová.

18:13 Plán Moskvy uľahčiť získanie ruského občianstva Ukrajincom žijúcim v oblastiach pod kontrolou Ruska je porušením medzinárodného práva. Oznámila to ukrajinská vláda, ktorá Kremeľ obvinila zo zločineckého správania.

18:00 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu vo švajčiarskom Davose uviedol, že potreby jeho krajiny sa dajú zhrnúť do dvoch anglických skratiek MLRS a ASAP, znamenajúcich salvové raketomety a ich čo najskoršie doručenie. Informuje o tom agentúra AP.

Kuleba ďalej povedal, že situácia v Donbase na východe Ukrajiny je momentálne "mimoriadne zlá". Dodanie zmienených raketových systémov by podľa jeho slov mohlo ukrajinským vojakom pomôcť pri pokusoch o opätovné získanie kontroly nad mestami, ako napríklad juhoukrajinským Chersonom, ktoré ovláda Rusko.

17:20 Približne 73 percent Poliakov je presvedčených, že vojna Ruska na Ukrajine predstavuje hrozbu pre bezpečnosť Poľska. Ukázal to prieskum Centra pre výskum verejnej mienky, ktoré zverejnilo výsledky v stredu. Správu priniesla tlačová agentúra PAP. Z týchto ľudí 29 percent uviedlo, že vojna je určite hrozbou, a 44 percent odpovedalo, že je pravdepodobne hrozbou.

17:06 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu navštívil jednu z moskovských vojenských nemocníc a stretol sa s vojakmi, ktorí boli zranení počas bojov na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na videozáznam odvysielaný v ruskej štátnej televízii.

16:54 Výrazné zvýšenie zbrojných rozpočtov naprieč Európou očakávané v súvislosti s vojnou na Ukrajine sa prejavuje aj v českých podnikoch. Napríklad automobilka Tatra plánuje s rastom objednávok prijať čo najrýchlejšie približne 500 zamestnancov. "Tatra naráža na problém s nedostatkom pracovnej sily. Výrazne rastie objem objednávok, pričom viacero kľúčových zamestnancov dosahuje dôchodkový vek," uviedol hovorca firmy Andrej Čírtek.

16:32 Najvyšší predstaviteľ poľskej katolíckej cirkvi arcibiskup Stanislaw Gadecki v stredu vyhlásil, že jeho nedávna návšteva na miestach masového vraždenia na Ukrajine ho doviedla k záveru, že ľudia sa nepoučili z predchádzajúcich krvavých vojen, ale iba zlepšili svoje metódy zabíjania.

15:46 Boje medzi ruskými a ukrajinskými silami dosiahli už hranice kľúčového východoukrajinského mesta Severodoneck. V stredu to oznámil gubernátor Luhanskej oblasti, kde sa mesto nachádza, a situáciu označil za "veľmi ťažkú".

15:15 Poslanci dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, zahlasovali v stredu v troch čítaniach za nový zákon, ktorý zruší hornú vekovú hranicu pre profesionálnych vojakov v armáde.

14:36 Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal v stredu dekrét, ktorým sa zjednodušuje proces získania ruského občianstva pre obyvateľov Záporožskej a Chersonskej oblasti na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

14:25 Bieloruský premiér potvrdil, že jeho krajina dodáva zbrane Rusku. Roman Golovčenko uviedol, že Bielorusko a Rusko vytvorili spoločné programy, ktoré majú prekonať západné sankcie komplikujúce predaj zbraní.

13:52 Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg sa v rozhovore pre stredajšie vydanie nemeckých novín Die Welt vyslovil za "postupnú integráciu" Ukrajiny do Európskej únie.

13:38 Rusko tvrdí, že je príliš skoro hovoriť o výmene obrancov Azovstalu. Kremľom kontrolované médiá citovali námestníka ruského ministra zahraničných vecí Andreja Rudenka, ktorý uviedol, že o výmene sa bude uvažovať, až budú ukrajinskí vojaci "náležite usvedčení a odsúdení“.

13:20 Ak Rusko porazí Ukrajinu, na rade je Slovensko, varuje Heger. Vyhlásil to na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. "Musí (Ukrajina) vyhrať," dodal. Heger ďalej kritizoval členov Európskej únie za to, že sa príliš spoliehajú na ruskú energiu. Vyzval vedúcich predstaviteľov, aby pri rokovaní s Ruskom "prestali robiť kompromisy“.

13:08 Útočníci ničia ukrajinské knihy a knižnice. Ombudsmanka pre ľudské práva Ľudmila Denisová uviedla, že na Ukrajine bolo poškodených alebo zničených asi 60 knižníc. Okrem toho Rusi zámerne pália ukrajinské učebnice, knihy o histórii Ukrajiny a beletriu.

12:44 Európska komisia v stredu predstavila nové pravidlá, ktoré by ruským oligarchom sťažili vyhýbanie sa sankciám. Otvorili by tiež cestu ku konfiškácii ich finančných aktív, ktoré by mohli byť následne použité na obnovu Ukrajiny.

12:35 Vojna na Ukrajine zvýšila riziká ohrozujúce finančnú stabilitu eurozóny. Medziročné tempo rastu cien v eurozóne dosiahlo v apríli 7,4 %, čo je výrazne nad dvojpercentným inflačným cieľom ECB. Infláciu podporuje zdražovanie energií, poľnohospodárskych produktov a surovín.

12:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že krajiny Západu nie sú jednotné, čo sa týka rozsahu podpory pre Ukrajinu. Konkrétne v tejto súvislosti spomenul Maďarsko, informovala agentúra AFP.

11:59 Ruský raketový útok spôsobil rozsiahle škody v Záporoží. Poškodených je 62 budov. Zomrel jeden človek, traja utrpeli zranenia. Protivzdušnej obrane mesta sa podarilo zneškodniť jednu z rakiet.

11:40 Ukrajina sa snaží identifikovať mŕtvych ruských vojakov na základe tetovaní či vzoriek DNA a zhromažďuje ich v chladiarenskom vojenskom vagóne, keďže podľa nej môžu byť práve tieto mŕtve telá použité v rámci výmeny za ukrajinských vojnových zajatcov. Píše o tom agentúra Reuters.

11:25 Jedna osoba zahynula pri stredajšom ruskom raketovom útoku na Dnepropetrovskú a Záporožskú oblasť. V meste Záporožie spôsobili útoky rozsiahle škody. Oznámili to miestne úrady.

11:14 Ukrajinské sily zverejnili ďalšie video horiaceho ruského bojového vozidla.

11:06 Litva pošle na Ukrajinu 20 obrnených transportérov (OT) typu M113, ako aj vojenské nákladné autá a odmínovacie vozidlá. Uviedlo to v stredu vo vyhlásení litovské ministerstvo obrany, informovala agentúra Reuters.

10:46 Hraničnými priechodmi prešlo v utorok (24. 5.) na vstupe do Slovenskej republiky 2451 osôb. Z toho bolo 636 mužov, 1470 žien a 345 detí. O dočasné útočisko požiadalo 187 ľudí. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2924 osôb.

10:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyjadril sústrasť rodinám obetí utorkovej streľby na základnej škole v americkom štáte Texas, pri ktorej prišlo o život najmenej 19 detí a dvaja učitelia.

10:14 Moskva by mala stiahnuť vojská do pozície, v ktorých boli pred útokom na Ukrajinu. "To by mohol byť prvý krok k rozhovorom," povedal Zelenskyj v Davose s tým, že Rusko pri rokovaniach s Ukrajinou hrá o čas.

10:02 Zelenskyj chce rokovať len priamo s Putinom, nie cez prostredníkov. "Riešenie sa nájde, ak Putin pochopí realitu," povedal na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

9:51 Počet utečencov prichádzajúcich z Ukrajiny do Maďarska neustále klesá. Podľa údajov maďarskej polície síce ešte aj v uplynulých dňoch prekročilo ukrajinsko-maďarské a rumunsko-maďarské štátne hranice denne vyše 10 000 utečencov – o dočasné útočisko sa z nich uchádzal len nepatrný zlomok.

9:34 Ukrajina chce bojovať, kým nezíska späť celé svoje územie. Podľa Reuters to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

9:17 Ruská invázia tvrdo zasiahla obchodnú činnosť v Odese a prakticky ju zastavila. Upozornila na to v pravidelnom hlásení britská rozviedka. Výpadky v dôsledku námornej blokády pozemný vývoz zrejme nenahradí. Preto zostávajú značné zásoby ukrajinského obilia v skladoch.

9:08 Ruskí okupanti vykonali tri raketové útoky na Kryvyj Rih. Zničili priemyselný závod, informuje regionálna vojenská správa. V skorých ranných hodinách boli tiež vypálené štyri rakety smerom na Záporožskú oblasť. Jedna bola úspešne zostrelená.

8:46 Svedkovia v stredu skoro ráno hlásili niekoľko výbuchov v Záporoží. Letecký poplach v meste bol vyhlásený okolo 3:20 miestneho času a výbuchy bolo údajne počuť po piatej hodine rannej.

8:30 Počet mŕtvych v Mariupole dosiahol 22-tisíc. Pre CNN to povedal poradca starostu Petro Andrjuščenko, ktorý utiekol na územie kontrolované Ukrajinou. "Mariupol je teraz mestom duchov,“ dodal.

8:19 Rusko zrejme smeruje do platobnej neschopnosti. USA totiž zakázali, aby Moskva hradila splátky dlhopisov cez americké banky, čo výrazne zvýšilo riziko jej defaultu.

7:47 V Moskve začal horieť kostol svätého Petra a Pavla.

7:40 Ruská ofenzíva sa zmenila. Kvôli nedostatku presných raketových zbraní teraz Rusi viac využívajú letectvo, uviedol v stredu ráno ukrajinský generálny štáb.

7:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok varoval, že Moskva sa snaží zničiť priemyselný región Donbas na východe Ukrajiny, kde aktuálne prebiehajú intenzívne boje.

7:05 Francúzsko ubezpečilo Ukrajinu, že sa stane súčasťou Európskej únie. Vyhlásil to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Clément Beaune. Snažil sa tým ubezpečiť Kyjev, že francúzsky návrh vytvoriť užšie spoločenstvo medzi Úniou a ašpirujúcimi krajinami nebude náhradou za ich skutočné členstvo v EÚ.

6:42 Miliardár a podnikateľ George Soros v utorok povedal, že ruská invázia na Ukrajinu by mohla byť začiatkom tretej svetovej vojny. Najlepší spôsob, ako môže Západ udržať slobodnú civilizáciu, je porážka síl ruského prezidenta Vladimira Putina.

6:30 Podľa ukrajinských úradov bolo za tri mesiace od začiatku ruskej invázie nahlásených približne 20 000 prípadov podozrení z vojnových zločinov. Len policajní vyšetrovatelia evidujú 13 500 takýchto prípadov. V utorok v televízii to povedal ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj.

Udalosti sme s vami sledovali online aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok