Počet obetí streľby na základnej škole v Texase stúpol. Biden vyzval na prísnejšiu kontrolu zbraní

TA3 TASR
24.5.2022 22:45

Počet obetí masovej streľby, ku ktorej došlo v utorok na základnej škole v meste Uvalde v americkom štáte Texas, stúpol na najmenej 21. O novej bilancii informoval v noci na stredu senátor za štát Texas Roland Gutierrez, odvolávajúc sa na texaské ministerstvo pre verejnú bezpečnosť. Prezident USA Joe Biden vyzval v noci na stredu počas emotívneho prejavu k národu v Bielom dome na nové obmedzenia predaja strelných zbraní po tom, ako pri utorňajšej streľbe na základnej škole v štáte Texas prišlo o život 19 detí.

"Práve ma informovali..., že o život prišlo 18 detí," povedal pre CNN Gutierrez. Dodal, že pri streľbe boli zabití aj traja dospelí. Zatiaľ nie je jasné, či tento údaj zahŕňal aj strelca. K streľbe došlo v utorok okolo poludnia miestneho času na základnej škole Robb Elementary School v meste Uvalde, ležiacom približne 135 kilometrov západne od mesta San Antonio.

Guvernér Texasu Greg Abbott na tlačovej konferencii uviedol, že podozrivý zo streľby, identifikovaný ako 18-ročný Salvador Ramos, vstúpil do školy vyzbrojený zbraňou a možno aj puškou a spustil paľbu. Motív jeho činu nebol bezprostredne známy. Podľa Abbotta pred samotným útokom pravdepodobne strieľal aj na svoju starú mamu. Guvernér dodal, že strelca, miestneho obyvateľa a občana USA,  pravdepodobne zabili zasahujúci policajti. Udalosť už vyšetrujú príslušné orgány. Útočník konal sám.

Bezprostredne nebolo jasné, koľko ľudí bolo pri streľbe zranených. Nemocnica Uvalde Memorial Hospital už predtým uviedla, že sanitkou alebo autobusom bolo privezených 13 detí. Ďalšia nemocnica informovala, že 66-ročná žena je v kritickom stave. Základnú školu Robb Elementary School navštevuje takmer 600 žiakov vo veku okolo sedem až desať rokov. Ide o najhoršiu masakru tohto druhu na základnej škole v USA od decembra 2012, keď na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut vtedy 20-ročný Adam Lanza zabil 26 ľudí vrátane 20 detí.

"Kedy sa, preboha, postavíme proti zbrojárskej lobby? Kedy, preboha, urobíme to, čo treba urobiť?" spýtal sa Biden v súvislosti s prísnejšou kontrolou zbraní. "Prečo sme ochotní žiť s týmto krviprelievaním? Prečo to stále dopúšťame?" pýtal sa ďalej šéf Bieleho domu a následne dodal: "Je čas konať." V podobnom duchu sa vyjadrila aj americká viceprezidentka Kamala Harrisová: "Musíme mať odvahu podniknúť kroky... aby sme zabezpečili, že sa niečo také už nikdy nezopakuje."

K streľbe došlo v utorok okolo poludnia miestneho času na základnej škole Robb Elementary School v meste Uvalde, ležiacom približne 135 kilometrov západne od mesta San Antonio. Guvernér Texasu Greg Abbott na tlačovej konferencii uviedol, že podozrivý zo streľby, identifikovaný ako 18-ročný Salvador Ramos, vstúpil do školy vyzbrojený zbraňou a možno aj puškou a spustil paľbu. Motív jeho činu nebol bezprostredne známy.

Guvernér dodal, že strelca, miestneho obyvateľa a občana USA, pravdepodobne zabili zasahujúci policajti. Udalosť už vyšetrujú príslušné orgány. Útočník konal sám. Senátor za štát Texas Roland Gutierrez neskôr s odvolaním sa na políciu oznámil, že pri streľbe boli zabití aj traja dospelí. CNN neskôr priniesla informáciu, že podľa texaského ministerstva pre verejnú bezpečnosť boli zabité dve dospelé osoby. Zatiaľ nie je jasné, či tento údaj zahŕňal aj strelca. Podľa Gutierreza tínedžer pred samotným útokom postrelil svoju starú mamu.  

Bezprostredne nebolo jasné, koľko ľudí bolo pri streľbe zranených. Nemocnica Uvalde Memorial Hospital už predtým uviedla, že sanitkou alebo autobusom bolo privezených 13 detí. Ďalšia nemocnica informovala, že 66-ročná žena je v kritickom stave.

Základnú školu Robb Elementary School navštevuje takmer 600 žiakov vo veku okolo sedem až desať rokov. Ide o najhoršiu masakru tohto druhu na základnej škole v USA od decembra 2012, keď na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut vtedy 20-ročný Adam Lanza zabil 26 ľudí vrátane 20 detí.

Predseda vlády SR Eduard Heger v stredu vyjadril sústrasť rodinám obetí streľby na základnej škole v americkom štáte Texas. Incident si vyžiadal životy najmenej 19 detí a dvoch učiteľov. "Hlboko ma zarmútila správa z Texasu, kde pri vražednom besnení prišli o život deti. Úprimnú sústrasť rodinám obetí," napísal Heger po anglicky na sociálnej sieti Twitter.

Utorková tragédia je najnovšou zo série strelieb na školách. Ide pritom o najhoršiu masakru tohto druhu na základnej škole v USA od decembra 2012. Americký prezident Joe Biden opäť vyzval na prísnejšiu kontrolu strelných zbraní. Podľa agentúry Reuters zrejme streľba v Texase vyvolá ostrú diskusiu medzi zástancami prísnejšej kontroly zbraní a tými, ktorí sú proti akejkoľvek legislatíve, ktorá by mohla ohroziť ústavné právo Američanov nosiť zbraň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok