Pomoc pre ľudí by mala byť vyššia a rýchlejšia. Stále je to len dobiehanie, povedal Meravý

TA3 TASR
24.5.2022 21:37

Poslanci dnes rozhodli, že deti od 5 do 18 rokov dostanú každý mesiac 50 eur. Hlasovanie o dani z ruskej ropy odložili na zajtra. Ešte stále nie je rozhodnuté o miliardovom balíku protiinflačnej pomoci ktorý chce Igor Matovič rodinám vyplatiť cez vyššie rodičovské bonusy.

tema_dna_17.jpg
TA3

“Voliči rozdali karty tak, ako ich rozdali,“ povedal Tomáš Meravý, ekonóm a člen predsedníctva strany Za ľudí na úvod relácie Téma dňa. “My sme dlhodobo, niekoľko posledných mesiacov, chceli, aby sa prijal nejaký protiinflačný balík. Ja sám som navrhol niekoľko opatrení,“ dodal Meravý. Zvýšenie detských prídavkov považuje Meravý za dobré rozhodnutie, aj keď to podľa neho nie je nič prevratné alebo problémové pre štát. A to aj napriek tomu, ako je tento balík drahý, dodal. “Ale stále je to v zásade len dobiehanie, ktoré bolo v minulosti zmeškané. Dlho tieto prídavky stagnovali a nezvyšovali sa,“ povedal Meravý.

Ján Ferenčák, primátor Kežmarku a nezaradený poslanec za Hlas-SD, považuje každé opatrenie, ktoré sa prijme v prospech ľudí za dobré. “Hlas-SD vždy hlasoval za všetky opatrenia, ktoré pomohli ľuďom, ale my už 6 mesiacov na tú pomoc ľuďom čakáme. Jediné k čomu sme sa dostali sú hádky vo vláde, ktorá každý deň prichádza s novými opatreniami, ktorým ani oni sami nerozumejú a na druhý deň si ich navzájom rozporujú,“ vyjadril sa Ferenčák k sporom v koalícií. „Tu je otázne, že keď dnes budú hlasovať, čím nás zajtra prekvapí Igor Matovič“ dodal.

“Som opozičný politik. Nie som autor a ani som nepripravoval žiadny zo zákonov, ktoré sa riešia. Ja sa postavím ku každému zákonu bez ohľadu na to, kto ho predkladá a snažím sa pre ľudí z toho zákona čo najviac dostať,“ povedal Tomáš Taraba, predseda strany Život – NS. Z Tarabovho pohľadu vie tento zákon z väčšej časti pomôcť ľuďom napriek chýbajúcej podpore všetkých koaličných strán. “Je to návrh zákona, ktorý predefinuje pro-rodinnú politiku na Slovensku,“ povedal Taraba. Podľa neho zákon od prvého momentu nebol dokonalý a ani nie je dokonalý ani teraz. “Budeme sa snažiť ďalej podporovať rodiny aj po tomto balíku,“ dodal Taraba.

Podľa Ladislava Kamenického, bývalého ministra financií a poslanca za SMER-SD, jeho strana upozorňovala na nárast cien od polovičky minulého roka. Kamenický kritizoval opatrenia a ich výšky ako nedostatočné. "Prídavky na deti sa zvyšujú len o štyri eurá a čo sa týka samotného daňového bonusu tak to nezaplatí Matovič, ale samosprávy. Najskôr ich pripraví o 620 miliónov a potom to dá na detské prídavky a potom sa pán Matovič tvári, že vyhral vojnu,“ povedal Kamenický. Podľa neho, táto vláda míňa o 9 miliard viac ako míňala vláda v roku 2019. “Štát vybral o jeden až jeden a pól miliardy naviac, čo zaplatili ľudia na Slovensku a na riešenie zdražovania dá len 260 miliónov,“ uviedol Kamenický. “Toto považujeme za výsmech ľuďom a nebudeme za to hlasovať,“ dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok