Súdny dvor EÚ dočasne vrátil imunitu katalánskemu expremiérovi Piugdemontovi

TA3 TASR
24.5.2022 20:41

Súdny dvor Európskej únie v utorok dočasne navrátil imunitu bývalému katalánskemu premiérovi Carlesovi Puigdemontovi i ďalším dvom poslancom Európskeho parlamentu Tonimu Comínovi a Clare Ponsatíovej. Súdny dvor EÚ dočasne vrátil imunitu katalánskemu ex-premierovi Piugdemontovi

Carles Puigdemont 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Trojica europoslancov žiadala vrátenie imunity s odôvodnením, že im inak hrozí zatknutie. To sa stalo Puigdemontovi, ktorého vlani v septembri zadržali na Sardínii. Súd v utorok zrušil svoje predchádzajúce rozhodnutie z minulého roka, keď odmietol vrátiť tejto trojici imunitu s odôvodnením, že im zatknutie nehrozí.

Utorkové rozhodnutie súdu je len predbežné, píše RTVE. Súdny dvor EÚ má ešte rozhodnúť vo veci odvolania týchto poslancov voči rozhodnutiu Európskeho parlamentu o odobratí imunity. Tú im EP odobral ešte v marci 2021. Toto rozhodnutie Európskeho parlamentu potvrdil koncom júla i Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu, čím zrušil súdny verdikt z júna, na základe ktorého separatistickí politici predbežne získali právnu ochranu poskytovanú poslancom EP.

Puigdemont, Comín a Ponsantiová boli do EP zvolení v roku 2019. Všetci traja europoslanci sú členmi strany Spoločne pre Katalánsko (Junts per Catalunya – JxCAT) a v súčasnosti žijú v exile. V Španielsku im hrozí zatknutie pre obvinenia z podnecovania na vzburu, ktoré súvisia s pokusom Katalánska vyhlásiť nezávislosť prostredníctvom referenda usporiadaného v roku 2017.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok