Oficiálne vznikla piata Orbánova vláda. Ministri zložili sľub, vymenovala ich prezidentka

TA3 TASR
24.5.2022 16:50

Zložením sľubu ministrov v maďarskom Národnom zhromaždení vznikla v utorok oficiálne piata vláda premiéra Viktora Orbána. Ministrov na návrh predsedu vlády vymenovala prezidentka Katalin Nováková, informuje spravodajský server origo.hu.

Voľby v Maďarsku: Fidesz jasne znovu zvíťazil, opozícia priznala porážku
TASR/AP

Pred zložením sľubu Orbán predstavil poslancom parlamentu ministrov svojej vlády, zdôvodnil ich výber a prezentoval ich úlohy.

Premiér v následnom prejave zdôraznil, že kabinet nebude mať ľahkú úlohu, pretože sa ešte ani neskončila koronavírusová pandémia, v susednej krajine zúri vojna a Maďarsko sa nemôže spoliehať na pomoc z Európskej únie. Zdôraznil však, že vládnuca strana získala v parlamentných voľbách rekordnú podporu voličov.

Na poste vicepremiéra zostal Zsolt Semjén, agrárny rezort povedie István Nagy, ministrom vnútra je opäť Sándor Pintér. János Lázár sa stal ministrom výstavby a investícií, novým ministrom obrany je Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Rezort justície naďalej bude riadiť Judit Vargová a o vedenie ministerstva kultúry a inovácií požiadal Orbán Jánosa Csáka. Rezort vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí povedie staronový šéf diplomacie Péter Szijjártó, ktorý bude zodpovedný aj za dostavbu atómovej elektrárne v Paksi.

Ministrom premiérovej kancelárie zostáva Antal Rogán a na čele úradu vlády bude aj naďalej minister Gergely Gulyás. Mihály Varga zostáva na čele rezortu financií, ministerstvo technológií a priemyslu povedie László Palkovics. Mártona Nagya poveril premiér riadením rezortu hospodárskeho rozvoja a Tibor Navracsics bude riadiť územný rozvoj a využitie únijných zdrojov. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok