Ruská duma definitívne schválila zákon Dimu Jakovleva

SITA
22.12.2012 11:31

Ruský parlament definitívne schválil tvrdú legislatívu, na základe ktorej budú adopcie ruských detí Američanmi v budúcnosti protizákonné. Zákon podporil aj samotný prezident Putin, no minister zahraničných vecí Sergej Lavrov ho označil za "chybu".

Ruská duma definitívne schválila zákon Dimu Jakovleva
SITA

Kontroverzná úprava je odvetou za takzvaný Magnitského zákon prijatý koncom novembra v Spojených štátoch. Ten odkazuje na prípad ruského advokáta Sergeja Magnitského, ktorý pred troma rokmi zomrel za nejasných okolností vo väzbe, a zavádza sankcie voči ruským predstaviteľom a podnikateľom podozrivým z porušovania ľudských práv.

Rusko takýto krok pobúril a tamojší zákonodarcovia teraz odpovedajú takzvaným zákonom Dimu Jakovleva pomenovaným po dvojročnom ruskom chlapcovi, ktorý zomrel vo Virgínii po tom, ako ho jeho americkí adoptívni rodičia zamkli v aute. Odteraz však bude zakázané umiestňovanie ruských detí do amerických rodín, zatiaľ čo terajšie štatistiky hovoria o približne tisícke takýchto adopcií ročne. Súčasťou návrhu je aj zákaz činnosť akýmkoľvek ruským mimovládnym organizáciám, ktoré pôsobia v oblasti politiky a dostávajú peniaze z USA.

Podľa nespokojného Putina nemajú Američania morálne právo posudzovať ruský právny systém, keďže "majú sami mnoho problémov". Americké orgány podľa neho napríklad "držia ľudí roky vo väzení bez toho, aby ich obvinili". "To je neuveriteľné. A čo viac, oni ich nielen držia vo väzení bez obvinenia, ale ešte aj v putách ako v stredoveku... Vnútri vlastnej krajiny legalizovali mučenie. Viete si predstaviť, že by sa to stalo v našej krajine?" povedal ruský prezident v priebehu týždňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok