Diskutuje sa o Putinovom odchode. Nechce rozmýšľať o problémoch, ktoré sú zrejmé, tvrdia zdroje blízke Kremľu

TA3 TASR
24.5.2022 14:12

Zdroje blízke Kremľu tvrdia, že v radoch ruskej politickej elity rastie dezilúzia z konania a rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala televízia Sky News, ktorá citovala z rozsiahleho materiálu ruského nezávislého webu Meduza.io. V kuloároch Kremľa sa údajne diskutuje o Putinovom odchode

Kto nahradí Putina?
Vladimir Putin

V Rusku je prístup k webu Meduza.io zablokovaný od začiatku vojny na Ukrajine - podobne ako k mnohým ďalším nezávislým médiám. Redakcia Meduzy momentálne pracuje z Lotyšska. Meduza.io s odvolaním sa na svoje zdroje v Kremli píše, že  za tri mesiace, čo trvá vojna Ruska proti Ukrajine, Putin proti sebe poštval nielen "jastrabov" - prívržencov tohto konfliktu, ale aj "holubice" - tých, čo chcú mier.

Putin nepremýšľal o rozsahu uvalených sankcií

Zatiaľ čo zdroj hnevu medzi odporcami vojenskej akcie je jasný, tí, ktorí podporovali inváziu na Ukrajinu, sú údajne nespokojní s nedostatočným pokrokom a chcú "tvrdší" prístup. Pod pojmom "tvrdší" sa pritom myslí mobilizácia záložníkov a vojna "až do víťazného konca" - v ideálnom prípade až do dobytia Kyjeva, píše Meduza.io. Poprední predstavitelia ruského biznisu i mnohí členovia vlády sú údajne nespokojní s tým, že Putin inicioval vojnu bez toho, aby premýšľal o rozsahu sankcií, ktoré boli v dôsledku konfliktu na Ukrajine uvalené Západom.

Táto "strana mieru" je nespokojná s Putinovým konaním, pretože na jeho strane nevidí nijaké reálne kroky na dosiahnutie mieru s Ukrajinou a na druhej strane vidí mnohé problémy v ekonomike. "Problémy (v Rusku v dôsledku vojny) sú už viditeľné a v polovici leta sa to bude ďalej sypať z rôznych strán: doprava, medicína, dokonca aj poľnohospodárstvo. Nikomu by nenapadlo, že to bude v takom rozsahu," vysvetlil zdroj blízky vláde pre Meduzu.

Dodal, že pred vojnou nikto v Kremli nepočítal s možnosťou úplného odmietnutia dovozu ruského plynu a ropy zo strany európskych krajín. O takomto embargu sa stále diskutuje, ale podľa zdrojov Meduzy prezident a "bojovne" ladená časť jeho okolia stále neveria, že sa tieto hrozby zo strany Západu uskutočnia. "Putin jednoducho nechce rozmýšľať o ekonomických problémoch, ktoré sú pre väčšinu predstaviteľov zrejmé, a najmä ich nechce spájať s vojnou," zdôraznili pre Meduzu dva zdroje blízke prezidentskej kancelárii.

Diskutuje sa o budúcnosti po Putinovi

Zdroje blízke Putinovej vláde tvrdia, že aj v tejto súvislosti sa vo vláde čoraz viac diskutuje o "budúcnosti po Putinovi". Meduza.io naznačuje, že za možného nástupcu býva označovaný moskovský primátor Sergej Sobianin, Putinov oddaný spojenec a bývalý prezident Dmitrij Medvedev a prvý zástupca vedúceho prezidentskej administratívy Sergej Kirijenko, uvádza britská televízia Sky News. "Nie je to tak, že by teraz chceli zvrhnúť Putina a plánovali to. Existuje však zhoda alebo zbožné želanie, že v dohľadnej dobe nebude riadiť štát," vysvetľuje jeden zo zdrojov.

"Prezident narobil zmätky, ale potom sa dá všetko napraviť – nejako sa dohodnúť (so Západom a Ukrajinou)," povedal pre web Meduza.io jeden z účastníkov rozhovoru. Respondenti Meduzy však zdôrazňujú, že napriek existencii diskusie o Putinových hypotetických nástupcoch si všetci, ktorí sú pri moci, uvedomujú: "Putin môže odísť z prezidentského kresla len vtedy, ak sa jeho zdravotný stav vážne zhorší"

"Výsledkom je, že nespokojnosť vysokopostavených úradníkov sa neprejavuje v ničom - okrem vzájomných rozhovorov," konštatuje Meduza podľa webu Sky News. Podľa slov zdroja blízkeho federálnej vláde "ľudia síce hundrú, ale pokračujú v práci, prispôsobujúc krajinu k vojnovým podmienkam".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok