Excentrický tréning pracuje za vás, keď vy oddychujete. Takto že sa dá schudnúť?

TA3/zm
25.5.2022 16:00

Predstava cvičenia je, že sa hýbete do spotenia, ale schudnúť sa dá aj v oddychovej fáze. Ako je to možné? Vďaka excentrickému tréningu!

Excentrický tréning pracuje za vás, keď vy oddychujete. Takto že sa dá schudnúť?
Pexels

Excentrický tréning sľubuje zázraky, no aj keď naštartujete metabolizmus a napumpujete svaly v stave pokoja, to ešte neznamená, že nebudete musieť cvičiť. O čo presne ide?

Klasika naopak

Excentrický tréning je najnovším modelom cvičenia, ktorý predstavil britský osobný tréner Tyrone Brennand. Zameriava sa na oddychovú fázu pri jednotlivých cvikoch. Predstavte si to napríklad tak, že ak robíte zhyby, nie je pre excentrické cvičenie podstatný ťah smerom nahor, ale klesanie nadol, kedy za normálnych okolností zapájate menej svalov.

Podľa trénera je totiž aj táto časť cviku podstatná, keďže bojujete proti gravitácii a pri svojich zverencoch dbá na to, aby klesali 5 až 6 sekúnd, teda vydržali približne rovnaký čas v pasívnej fáze, tak ako aj pri aktívnej.

Ďalšie cviky

Tento princíp sa dá aplikovať, samozrejme, aj na iné cviky, nie len na zhyby. Predstavte si napríklad dvíhanie činky, to je tá doteraz náročnejšia časť. Ale pri excentrickom tréningu bude odteraz dôležité aj klesanie rúk so závažím, aby sa predĺžilo napätie vo svale. Podobne pri brušákoch sa zamerajte nielen na dvíhanie, ale i klesanie tela.

Výsledky sú podľa známeho osobného trénera oveľa rýchlejšie vidieť, navyše sa ľuďom z excentrického tréningu zlepšuje ohybnosť a zrýchľuje metabolizmus. Tento typ workoutu si obľúbia najmä nadšenci silových športov.     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok