Navaľnyj neuspel s odvolaním sa voči verdiktu. Potvrdili mu deväťročný trest

TA3 TASR
24.5.2022 11:41

Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj v utorok neuspel s odvolaním sa voči verdiktu v prípade podvodu a pohŕdania súdom. Sudca mu potvrdil deväťročný trest odňatia slobody. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Moskovský mestský súd rozhodol, že "rozsudok ponechá bezo zmien" a že deväťročný trest okamžite nadobudne platnosť, čo znamená, že Navaľnyj bude prevezený do trestaneckej kolónie s prísnym režimom.

Alexej Navaľnyj sa na súde domáhal zrušenia deväťročného trestu odňatia slobody, ktorý považuje za politicky motivovaný. Podľa AFP sa odvolací proces konal v čase, keď sa ruské úrady snažia umlčať domácich kritikov invázie na Ukrajinu.

Navaľnému koncom marca predĺžili väzenie na deväť rokov po tom, ako ho uznali za vinného z pohŕdania súdom a zo sprenevery darov pre svoje organizácie. Jeho právnička Oľga Michajlovová na súde uviedla, že rozsudok by mal byť zrušený, pretože je "nespravodlivý" a "v rozpore s medzinárodným právom". Naopak, prokurátor verdikt označil za "zákonný a oprávnený".

Navaľnyj nebol na utorkovom súdnom pojednávaní osobne. Úrady mu však dovolili vystúpiť prostredníctvom živého videospojenia z nápravnej trestaneckej kolónie, kde si odpykáva trest za porušenie podmienečného prepustenia na základe starších obvinení z podvodu. 

Počas svojho vystúpenia Navaľnyj kritizoval prezidenta Vladimira Putina a označil ho za šialenca, ktorý na Ukrajine začal "hlúpu vojnu" založenú na klamstvách. "Toto je hlúpa vojna, ktorú začal váš Putin," povedal Navaľnyj a dodal, že celá invázia na Ukrajinu je "postavená na lži". Šéfa Kremľa zároveň nazval "šialeným zlodejom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok