9 japonských rastlín vhodných do zenovej záhrady

9 japonských rastlín vhodných do zenovej záhrady Zdroj foto: Depositphotos

Zenová záhrada je dokonalým súladom rastlinných a iných prvkov. Vytvorte si vlastnú. Tu je 9 japonských rastlín, ktoré dodajú vášmu miestu to správne čaro.

9 japonských rastlín vhodných do zenovej záhrady

Nasledujúce rastliny sú vhodné na vytvorenie tradičnej zenovej záhrady či pre milovníkov japonskej kultúry.

Azalka

Japonskí záhradníci pestujú azalky po stáročia. Sú oceňované najmä pre krásne kvety v odtieňoch ružovej, žltej, lososovej, červenej, fialovej a bielej, ktoré kvitnú počas jari. Dajte svojmu kríku azalky miesto v čiastočnom tieni a upravte pôdu organickými materiálmi, ako je kompost alebo rašelina, aby ste zvýšili kyslosť. Azalky majú rady pravidelné zalievanie, no v ťažkých ílovitých pôdach budú hniť.

Bambus

Keď je reč o zenovej záhrade, nesmie v nej chýbať typická rastlina japonskej kultúry, ktorou je bambus. Japonci ho využívajú na výrobu mnohých vecí, takže je pre nich všestrannou rastlinou. Bambus oceňujú tieň a pravidelnú vlhkosť.

9 japonských rastlín vhodných do zenovej záhrady
Japonská čerešňa, zdroj foto: Depositphotos

Japonská čerešňa

Zasaďte si do záhrady japonskú čerešňu a ona sa vám odmení krásou počas celého roka. Na jar nádhernými ružovými alebo bielymi kvetmi s mandľovou vôňou, počas leta sviežou zeleňou svojich listov a na jeseň a počas zimy červenkastým kmeňom. Čerešňa potrebuje plné slnko až čiastočný tieň a dobre priepustnú pôdu.

Hosta

Do tradičnej japonskej záhrady patrí takisto hosta, ktorá obľubuje tieň. Rastlina potrebuje tiež veľa vlahy a dobre priepustnú pôdu.

9 rastlín vhodných do japonskej záhrady
Zdroj foto: Depositphotos

Hortenzia

Vo vašej zenovej záhrade by nemala tiež chýbať hortenzia. Rastlina potrebuje kyslejšiu pôdu a čiastočný tieň.

Mystický mach – vysadiť či nevysadiť ho v záhrade

Japonský kosatec

Ak máte na svojom pozemku vlhké miesta, vysaďte si tam japonský kosatec. Tradičný japonský kvet očarí krásnymi kvetmi v odtieňoch fialovej, modrej, bielej, žltej, oranžovej a ružovej. Kosatec potrebuje plné slnko a dostatok vlahy, aby prosperoval.

Lotosový kvet

Ak máte to šťastie, že máte priestor a zdroje na vytvorenie vodnej záhrady, lotos je nevyhnutnou rastlinou pre japonskú záhradu. Lotosový kvet očarí svojou krásou a tiež i veľkými listami. Potrebuje pôdu s nízkym obsahom organických látok, buď piesčitú alebo hlinitú.

9 rastlín do zenovej záhrady
Zdroj foto: Depositphotos

Vistéria

Vistéria dokáže vytvoriť priam mystickú atmosféru v každej záhrade. Pozor však, ide o popínavú drevinu, ktorú treba pravidelne zastrihávať.

Čarovné kamélie: Tieto nádherné izbovky môžete mať i vy

Japonská kamélia

Ak vytvoríte kamélii tie správne podmienky, vydrží vo vašej záhrade veľmi dlho. Nádherné kvety bývajú ružové, červené biele alebo smotanové. Kamélia potrebuje dobre priepustnú, na živiny bohatú, hlinitú pôdu.