Tak takto?!: Problém platov v zdravotníctve chce Igor Matovič vyriešiť výnosmi z ropy

TA3
24.5.2022 10:02

Použime výnos z ropy na platy lekárov a sestier. S takýmto nápadom prišiel v rámci diskusie o chýbajúcich peniazoch minister financií Igor Matovič. Problém s financovaním zdravotníctva sa však zďaleka nesústreďuje iba na platy lekárov a sestier. Je omnoho hlbší a potrebuje aj komplexnejšie riešenia.

nemocnica lekárky sestry 1140px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

Tie však nemusí priniesť ani toľko spomínaný Plán obnovy. Jeho zdroje sú síce určené na investície do infraštruktúry a naštartujú niektoré projekty. Otázne však potom bude financovanie prevádzky. Slovenské zdravotníctvo každý rok rieši rovnaký problém - podfinancovanie a chaos vo financovaní. 

Každý rok sa opakuje ten istý scenár, podľa ktorého sa nevie, koľko štát zaplatí za svojich poistencov. Z každých sto eur zo všetkého vyzbieraného zdravotného poistenia zaplatia pracujúci ľudia a firmy až 76 percent. Z toho však viac ako polovica ide na zdravotnú starostlivosť poistencov štátu, ktorí nepracujú a poistné za nich platí štát. Tých je 60 percent. Videné touto optikou, môžeme konštatovať, že zdravotníctvo leží na pleciach štyridsiatich percent ekonomicky aktívnych ľudí.

O financiách pre štátne aj súkromné zdravotníctvo, o hospodárení štátu v "jeho" nemocniciach, o nesystémových riešeniach, ktoré prinášajú potrebu neustáleho každoročného dofinancovania, ale aj o tom, ako fungujú systémy financovania zdravotníctva v zahraničí bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude zdravotnícky manažér Michal Fajin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok