Dánski hokejisti sa postarali o veľké prekvapenie. Zvíťazili nad Kanadou

TA3 TASR
23.5.2022 22:00

Dánski hokejisti sa v pondelok na MS vo Fínsku postarali o veľké prekvapenie, keď v zápase "slovenskej" A-skupiny zvíťazili nad obhajcami titulu z Kanady 3:2. Dáni tak poskočili na tretie miesto tabuľky s 12 bodmi. V záverečnom skupinovom stretnutí nastúpia v utorok o 15.20 SELČ proti Slovensku, ktoré potrebuje na šancu na postup do štvrťfinále vyhrať za tri body.

Dánski hokejisti sa postarali o veľké prekvapenie. Zvíťazili nad Kanadou
TASR/AP

V prípade, že Kanada nezaboduje vo svojom poslednom stretnutí s Francúzskom (utorok 19.20 h), môže o postupujúcich rozhodovať tabuľka troch dvanásťbodových tímov. Dáni sa dostali do dvojgólového vedenia už v prvej tretine, keď sa presadili Markus Lauridsen a Peter Regin. V druhom dejstve znížili Max Comtois, ale na dvojgólový rozdiel upravil v 53. minúte Mathias Bau Hansen. Kanada v záverečnom nápore dokázala už len upraviť na 2:3 po góle Ryana Gravesa.

Favorizovaná Kanada si vypracovala prvú väčšiu možnosť už v 3. minúte, keď využil chybu M. Lauridsena Barzal, ale jeho strelu spoza hráča schoval Dahm do lapačky. Dáni sa však úvodného tlaku nezľakli a v prvom dejstve dokonale zaskočili súpera. V 6. minúte Blichfeld v čistej šanci prestrelil, no v desiatej sa už jeho spoluhráči tešili z gólu. Rýchly protiútok založil dlhým krížnym pasom Poulsen, Asperup si na pravom krídle zasekol puk a prihral do druhej vlny M. Lauridsenovi, ktorý spomedzi kruhov rozvlnil sieť. O minútu mohlo byť už 2:0, ale Storm trafil len do žŕdky. Kanaďania mohli odpovedať, keď tlak ich elitnej formácie zastavil až faul M. Jensena. Namiesto toho však v presilovke sami inkasovali.  

Barzal stratil pri rozohrávke puk, Storm prihral Reginovi a ten trafil nad betón Driedgera - 0:2. Kanada sa dočkala v 23. minúte, keď sa ihneď po buly oprel do puku Comtois a jeho delovka skončila v sieti. Ďalšie šance mali v presilovke Dubois a Anderson a Sanheim trafil v 27. minúte do žŕdky. Rozbehnutú Kanadu však zastavil zbytočný tvrdým zákrokom Comtois, ktorý dostal za úder do hlavy a krku 5+DKZ. Dáni dlhú početnú výhodu nevyužili, nepresadili sa ani pri ďalšej, ale do poslednej tretiny išli s tesným náskokom.

Ten mohli zmazať v 43. minúte Holden a v 48. Cozens, ale Dahma dvakrát zachránila bránková konštrukcia. V 52. minúte išiel na trestnú Chabot a Bau Hansen strelou medzi betóny zvýšil už na 3:1. V 57. minúte zdramatizoval duel Graves a chvíľu na to mohol vyrovnať Anderson, ale Dánov opäť zachránila žŕdka. Kanada vyskúšala ešte hru bez brankára, no obetaví Dáni sa ubránili.

A-skupina (Helsinki): Kanada - Dánsko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Góly: 23. Comtois (Lowry), 57. Graves (Severson, Dubois) - 10. M. Laurdisen (Asperup, Poulsen), 15. Regin (Storm), 53. Bau Hansen (Ehlers, Storm). Rozhodovali: Šír (ČR), Štolc (Švaj.) - Beresford (V.Brit.), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše: Comtois 5+DKZ za útok na hlavu a krk, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, 4005 divákov.

Kanada: Driedger - Graves, Chabot, Sanheim, Severson, Holden, Whitecloud, Mayo - Cozens, Dubois, Batherson - Anderson, Barzal, Johnson - Roy, Sillinger, Mercer - Lowry, O´Dell, Comtois - Geekie

Dánsko: Dahm - M. Lauridsen, Lassen, Kristensen, Jensen Aabo, Larsen, N. Jensen, M. Jensen - Bau Hansen, Nielsen, Ehlers - Storm, Regin, Scheel - Blichfeld, Bjorkstrand, Aagaard - Asperup, Jakobsen, Poulsen - Wejse  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok