Dovolenka je viac ako zdravý životný štýl, tvrdia vedci o faktoroch dlhého života

TA3/zm
25.5.2022 08:00

Nestrácajte čas a naplánujte si dovolenku, predlžuje to život, tvrdia vedci. Na riziko predčasného úmrtia má dokonca pár dní voľna väčší vplyv ako zdravý životný štýl.

Dovolenka je viac ako zdravý životný štýl, tvrdia vedci o faktoroch dlhého života
Pexels

Dovolenka má byť o odpočinku a ten je podľa vedcov oveľa dôležitejší, hoci zaberá pár dní v roku, ako každodenné staranie sa o vyváženú stravu.

Dovolenka nad stravu

Medzi dlhším životom a oddychom je už vedecky preukázaná súvislosť. Lekári z Helsinskej univerzity publikovali závery štúdie, ktorá dáva dovolenky na popredné priečky faktorov, ktoré zabraňujú predčasnému úmrtiu. Ak sa aj nevyberiete na týždeň k moru, podľa vedcov postačia už len predĺžené víkendy.

Šanca na zdravý a najmú dlhý život je v prípade pravidelne oddychujúcich ľudí dokonca oveľa vyššia, ako keď sa snažíte udržiavať denne vyváženú stravu. Stres, ktorý všetci zažívame nielen v práci totiž dokáže významne kompenzovať práve pár dní voľna, nie šalát na tanieri.

Radšej častejšie ako dlhšie

Helsinská štúdia skúmala podnikateľov a konkrétne počet dní, počas ktorých si oddýchli od práce. Ukázalo sa, že pracujúci ľudia, ktorí pravidelne, aspoň raz za rok vypnú na pár dní a odídu na prázdniny, majú z dlhodobého hľadiska nižšiu úmrtnosť.

Vedci skúmali frekvenciu a intenzitu dovoleniek. Pričom nie j rozhodujúci ani tak počet po sebe nasledujúcich dní  voľna, ako skôr interval  medzi nimi.

Tri týždne voľna

Ako ideálny stav voľna sa ukazujú tri týždne v roku. Lekári pritom nehovoria o kontinuálnom čase, nemusíte mať mesiac prázdnin. Hovoria o 21 dňoch oddychu z 365 v roku. Víkendy, samozrejme, nie sú témou, takže faktom je, že nejde o tri týždne dovolenky, ak si ponechávate voľnú sobotu a nedeľu. Oddych chce viac, ak máte vydržať žiť dlho. No podľa vedcov skutočne nepotrebujete dve exotické dovolenky ročne, ale postačí, ak si čo najčastejšie k štátnym sviatkom a víkendom pridáte o deň-dva naviac a vytvoríte ta predĺžené víkendy. Riziko infarktu, srdcovo-cievnych chorôb, ale aj náchylnosti na rakovinu sa podľa tohto výskumu znižuje takto o 40%.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok