Rannú kávu nepotrebujete: Toto vás prebudí lepšie ako kofeín

TA3/zm
24.5.2022 08:00

Pre niekoho je ranná káva rituál, pre iných potreba kofeínu, ktorý vás skutočne preberie. No nie len ten. Existuje niekoľko iných možností, ako sa naštartovať do nového dňa.

Rannú kávu nepotrebujete: Toto vás prebudí lepšie ako kofeín
Pexels

Ak chcete vynechať kávu, určite ste počuli o tom, že kofeín obsahuje aj zelený čaj. No tieto triky, ako sa prebrať po zobudení, kofeín nezahŕňajú vôbec. Ide to aj inak.  

Obyčajná voda

V prípade, že potrebujete zostať dlhšie hore, alebo sa potrebujete hneď ráno prebrať a fungovať, najskôr vypite väčší pohár vody a následne dodržiavajte pitný režim v pravidelných intervaloch. Voda totiž podporuje bdelosť a je prívalom energie. Je vedecky dokázané, že funguje veľmi podobne ako kofeín, len káve sa historicky pripisuje silnejší účinok.

Prírodný cukor

Možno sa sacharidom vyhýbate, no práve na úvod dňa hrajú podstatnú rolu. Aj preto mnoho výživových odborníkov odporúča, aby ste sa pri raňajkách nevyhýbali pečivu. Ale teraz nehovoríme o jedle v pracom slova zmysle životabudičom, či už ráno, alebo keď potrebujete vydržať dlhšie pri zmysloch, je prírodný cukor.

Hroznový cukor v podobe cukríkov alebo ovocie, z ktorého dominuje banán, je skvelým receptom, ako sa prebrať a fungovať v úplnej sviežosti, pretože telu dodáte draslík.

Cvičenie

Môže sa to zdať náročné, keď padáte únavou, ale cvičenie skutočne funguje. Rozpumpuje srdce, krvný obeh sa dá do pohybu, celé telo sa okysličí. A to je trik, ktorý oklame aj unavený organizmus. Preto mnoho trénerov hovorí o tom, že ranné workouty prinášajú najlepšie výsledky. No i večer si stačí dať pätnásť minút do tela a budete sa cítit lepšie ako po káve a studenej sprche.  


Kofeín má poločas rozpadu okolo štyroch až šiestich hodín. Potom sa začnete cítiť úplne  rovnako ako na začiatku dňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok