Zrušenie Mečiarových amnestií stále neprinieslo výsledok. Dôležité je prízvukovať, že spravodlivosť musí byť vykonaná, uviedol Šeliga

TA3
23.5.2022 21:08

Mečiarove amnestie boli zrušené ešte predchádzajúcou vládnou koalíciou, dodnes to však neprinieslo žiadny výsledok. V prípadoch, ktoré Mečiar amnestoval sa nekoná a ich možní vinníci sú nepotrestaní. Prečo je to tak a prečo sa opäť začína konať práve v súčasnosti? Odpovedal poslanec NR SR Juraj Šeliga.

hostia_studio_18.jpg
TA3

Pripomenuli sme si výročie smrti Róberta Remiáša a tiež marec, kedy boli udelené v roku 1998 prvé amnestie. "Myslím si, že táto téma nemá zaniknúť, pretože bol zavraždený nevinný mladý človek a bola brutálnym spôsobom zneužitá štátna moc," uviedol poslanec NR SR Juraj Šeliga. Podľa neho by vyšetrenie tejto vraždy malo byť prioritou štátu a zákonodarca by mal urobiť všetko preto, aby sa to vyšetrilo. Šeliga zareagoval aj na kritiku, že sa touto témou snaží prekryť dôležitejšie veci. "Nemyslím si, že moja aktivita, čo sa týka Mečiarových amnestií niečo prekrýva. Sú to však témy, ktoré treba strážiť," doplnil.

Štát disponuje zákonnými možnosťami, ktoré mu dovolia pýtať sa a získavať aj vysvetlenia. "Dôležité je opakovane hovoriť o tom, že spravodlivosť musí byť vykonaná," myslí si Šeliga. Vyriešenie celej kauzy je po toľkých rokoch náročné, avšak podľa Šeligu je to možné aj s odstupom času. "Áno, je to mimoriadne náročné, ale štát by mal urobiť všetko preto, aby mal sudca dobré pracovné prostredie a mohol rozhodovať," doplnil.

Najväčší problém predstavuje utajenie spisu. "Na utajenie tohto spisu sa stále musíme pýtať. Verím, že Slovenská informačná služba je pripravená byť v tomto smere operatívna," hovorí Šeliga s tým, že za utajením spisu vidí možnosť, že tam môžu figurovať mená príslušníkov tajnej služby, ktorí môžu byť stále aktívni. "Dôležité je čo najviac vecí zo spisu odtajniť," doplnil.

"Kľúčové sú teraz dve veci. Prísediaci a stupeň utajenia," povedal Šeliga. Súd sa na prípad musí pozerať iným spôsobom, nakoľko tento prípad nebol zavinený súdnymi prieťahmi, ale bol amnestovaný. "Môže sa pokojne stať, že sudca pošle žalobu na prepracovanie," uviedol.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok